
Om örtbladkryddor
(örtkryddor, kryddörter, kökskrydda, kökskryddor)
herbes
herbes
erbas, odori
Kräuter
hierbas
Grupper inom
Om örtbladkryddor:
Örtkryddor avser vanligtvis färska örter med kryddig smak. Begreppen kryddväxt och kökskrydda brukar även inbegripa vissa kryddiga grönsaker, som t.ex. gräslök och kryddkrasse. Begreppen är dock oprecisa. I ursprunglig bemärkelse är definitionen av krydda "en torkad ört eller växt". Emellertid är den gängse uppfattningen numera att "färska örtkryddor" också är kryddor.
Örtbladkryddor: Kunskapskokboken använder begreppet örtbladkryddor = färska bladkryddor + torkade bladkryddor (t.ex. lagerblad).
Krukodlade örter: I handeln kan man köpa örtbladkryddor färska i små krukor. De är snabbodlade och har begränsad hållbarhet, men kan som regel omplanteras för att ges ett längre liv (se > Odla bladkryddor). Ställ krukorna ljust, men helst på sval plats. Späda krukörter vattnas "på fat", de vedartade örterna vattnas i krukan.
SÅ ANVÄNDS ÖRTBLADKRYDDOR
Örtbladkryddor används som smaksättare och dekoration av mat. Färska och torkade kan ersätta varandra som smaksättare, men de torkade har generellt starkare smak än om färsk. Späda bladkryddor som basilika, citronmeliss, dill, koriander och persilja anses bäst färsk i maten. Andra mer kraftfulla (vedartade) som mejram, rosmarin, salvia och timjan anses lika goda eller bättre som torkad krydda. Läs mer > se respektive krydda.
Omvandling: Beräkna i volym 1:3, dvs att 1 tesked torkad motsvarar 3 teskedar färskhackad krydda.
Läs mer
JC 31 Kryddörter
Recept med Om örtbladkryddor
Det finns 83 recept med Om örtbladkryddor
-
Pelles heta lutfisk
Tid: 20 min (+ 24 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Pelle Johansson
-
Gazpacho med mandel (LCHF-recept)
Svarighet: Lätt, Receptgivare:
-
Mayonnaise aux Fines Herbes, Örtagårdssås
Tid: 10 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan x1
-
Minestronesoppa
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Spagetti med köttfärssås
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Velouté au vin blanc, ljus vitvinssås till sås eller soppa
Tid: 1 tim , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan x3
-
Lutfisk ”escabeche” med örtsallad och rostad aioli
Tid: 30 min , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Jonas Dahlbom
-
Chili- och ingefärsglaserade kycklingspett med fänkål och bakpotatis
Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kronfågel
-
Torskfilé provencal med potatis- och grönsaksblandning
Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Carina Brydlings pannkaka
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Carina Brydling