Steviablad Bild: Haugen

Fotograf/bild: Canderel ¤

Stevia

(sötflockel, sockerplanta, honungsplanta, caa-ehe)

Latin: Stevia rebaudiana

Engelsk översättning stevia, sweetleaf, sugarleaf

Fransk översättning stévia, chanvre d'eau

Italiensk översättning stevia

Tysk översättning Stevia, Süsskraut, Süssblatt, Honigkraut

Spansk översättning stevia, caajé, estevia, azúcar verde

Stevior (Stevia) är ett släkte örter och halvbuskar med över 150 arter i familjen korgblommiga växter, med ursprung från Paraguay där den benäms caa-ehe. Den ur kulinarisk synpunkt intressantaste örten kallas sötflockel som har en mycket söt smak. Av växten tillverkar man också ett syntetiskt sötningsmedel (se > Steviasocker). Växten har i över 1500 år använts av Guaranayindianerna som sötningsmedel och medicinalväxt. Till Europa kom stevian med spanska erövrare redan under 1500-talet.

Sötflockel (Stevia rebaudiana) kan bli upp till en meter hög. Bladen är lansettformade, långa och breda. Blommorna är vita, liknade vitsippor och sitter i klasar. Bladen kan skördas efter behov och torkas.
Växten odlas kommersiellt i många länder, Paraguay, Brasilien, Uruguay, Mexico, USA, Israel, Japan, Korea, Kina och Thailand.

  • Smak: Tydlig sötma.
  • Alternativ vara: Steviasocker.
  • Försäljning/säsong: Färsk stevia går knappast att få tag på i Sverige. Pulver och koncentrat kan köpas i handeln.
  • Förvaring: Torkad och pulver förvaras i sluten förpackning torrt och mörkt.

Odla: Växten är inte härdig i Sverige men kan odlas i kruka inomhus eller förgros och utplanteras. Den behöver inte speciellt näringsrik jord och kan förökas genom stickling som rotar sig ganska lätt. Växten trivs i soligt eller halvskuggigt läge och trivs bäst i jord med jämn fuktighet. Vattnas sparsamt på vintern. Skörda blad som är kortare än 2 dm. Häng dem upp och ner för att torka. När de torkat kan de smulas och förvaras i burk eller plastpåse. 


SÅ ANVÄNDS STEVIA


Bladen uppges vara ungefär 30 gånger sötare än vanligt socker och kan användas färska, torkade och pulvriserade, eller som koncentrat i fast eller flytande form. Stevia används som sötningsmedel av såser, efterrätter, te, lemonader, bål och drinkar, som ett alternativ till socker. Tillsätt med försiktighet för sötman är påtaglig. 

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-09

Läs mer

Steviasocker

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj