Steviablad Bild: Haugen

Fotograf/bild: Canderel ¤

Stevia

(sötflockel, sockerplanta, honungsplanta, caa-ehe)

Latin: Stevia rebaudiana

Engelsk översättning stevia, sweetleaf, sugarleaf = sweet herb

Fransk översättning stévia, chanvre d´eau = herbe douce

Italiensk översättning stevia = süßes Kraut

Tysk översättning Stevia, Süsskraut, Süssblatt, Honigkraut = süsses Kraut

Spansk översättning stevia, caajé, estevia, azúcar verde = hierba dulce

Stevior (Stevia) är ett släkte örter och halvbuskar med över 150 arter i familjen korgblommiga växter, med ursprung från Paraguay där den benäms caa-ehe. Den ur kulinarisk synpunkt intressantaste örten kallas sötflockel som har en mycket söt smak. Av växten tillverkar man också ett syntetiskt sötningsmedel (se > Steviasocker). Växten har i över 1500 år använts av Guaranayindianerna som sötningsmedel och medicinalväxt. Till Europa kom stevian med spanska erövrare redan under 1500-talet.

Sötflockel (Stevia rebaudiana) kan bli upp till en meter hög. Bladen är lansettformade, långa och breda. Blommorna är vita, liknade vitsippor och sitter i klasar. Bladen kan skördas efter behov och torkas.
Växten odlas kommersiellt i många länder, Paraguay, Brasilien, Uruguay, Mexico, USA, Israel, Japan, Korea, Kina och Thailand.

  • Smak: Tydlig sötma.
  • Alternativ vara: Steviasocker.
  • Försäljning/säsong: Färsk stevia går knappast att få tag på i Sverige. Pulver och koncentrat kan köpas i handeln.
  • Förvaring: Torkad och pulver förvaras i sluten förpackning torrt och mörkt.

Odla: Växten är inte härdig i Sverige men kan odlas i kruka inomhus eller förgros och utplanteras. Den behöver inte speciellt näringsrik jord och kan förökas genom stickling som rotar sig ganska lätt. Växten trivs i soligt eller halvskuggigt läge och trivs bäst i jord med jämn fuktighet. Vattnas sparsamt på vintern. Skörda blad som är kortare än 2 dm. Häng dem upp och ner för att torka. När de torkat kan de smulas och förvaras i burk eller plastpåse. 


SÅ ANVÄNDS STEVIA


Bladen uppges vara ungefär 30 gånger sötare än vanligt socker och kan användas färska, torkade och pulvriserade, eller som koncentrat i fast eller flytande form. Stevia används som sötningsmedel av såser, efterrätter, te, lemonader, bål och drinkar, som ett alternativ till socker. Tillsätt med försiktighet för sötman är påtaglig. 

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-09

Läs mer

Steviasocker