Oregano

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Oregano

(oregano, kungsmynta, vildmejram = färsk eller torkad örtbladkrydda, mexikansk oregano)

Latin: Origanum vulgare

Engelsk översättning oregano, wild majoram = herb/spice, fresh or dried leaves

Fransk översättning origan = herbe/épice, feuilles fraîches ou séchées

Italiensk översättning origano = erba/spezie, foglie fresche o secche

Tysk översättning oregano = Kraut/Gewürz, frische oder getrocknete Blätter

Spansk översättning orégano = hierba/especia, hojas frescas o secas

Oregano är en flerårig buskliknande växt cirka 4 dm hög och en nära släkting till mejram, dock med starkare mer markerad smak. Bladen är ludna och blommorna vackert purpurfärgade. Den växer vilt i större delen av Europa, Asien och Amerika, även i Sverige. Skott, blad och knoppar används som krydda, såväl färsk som torkad. Det finns flera varianter av oregano, tex. grekisk och gulbladig oregano. Förr ansågs oregano vara en kärleksört, samt en trolldomsört som skyddade folk mot sjukdomar.

  • Smak: Ämnet karvakrol ger en varm och kryddig arom liknande timjan. En del sorter kan vara pepprigare än andra och utlösa hetta liknande eldigheten i ingefära. 
  • Alternativ vara: Mejram.
  • Försäljning/säsong: Säljs färsk i kruka året om, eller torkad.
  • Förvaring: Färsk knippe förvaras svalt eller i vattenglas. Hållbar cirka en vecka. Den går bra att torka och förvaras då torrt och mörkt.

Mexikansk oregano (Lippia graveolens) är inte släkt med vanlig oregano. Den har lätt blommig och citrusbetonad karaktär.

Odla: Oregano är flerårig och härdig i södra Sverige. Den går att odla i kruka om vinterklimatet är för bistert. Planteras i soligt, torrt dränerat läge och är en torktålig växt. Jorden bör vara kalkhaltig, sandblandad och mullrik. Förökas genom delning av plantan eller frösås. Plantas beskärs bäst på våren, den behöver få vara ifred inför vintern. Skörda hela kvistar med blommor en torr, solig förmiddag och häng kvistarna upp och ner på en mörk, torr och luftig plats. Det går även att frysa in färska blad. Läs mer > Odla oregano.


SÅ ANVÄNDS OREGANO

Blad och blommor används färsk eller torkad. Oregano är lite skarp i smaken och skall användas med försiktighet. Tillagning förstör smakämnena, varför den bör tillsättas sent i matlagningen, strax före servering. Oregano har sin givna plats i italienska pizza- och pastarätter, tillsammans med ost och tomat. Den är också god till grillat kött och i en mustig soppa, eller i grönsallad, tomaträtter, köttsåser samt i bröd. Prova att krydda olja eller vinäger med oregano, gärna i kombination med några andra kryddor.

Läs mer

Odla oregano

Recept med Oregano

Det finns 78 recept med Oregano