Mald och färsk Kyndel. Klicka för större bild.

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Kyndel

(kyndel, bönkrydda, pepparört = färsk eller torkad örtbladkrydda, sommarkyndel, vinterkyndel)

Latin: Satureja

Engelsk översättning savory = herb/spice, fresh or dried leaves

Fransk översättning sarriette = herbe/épice, feuilles fraîches ou séchées

Italiensk översättning estate saporita = erba/spezie, foglie fresche o secche

Tysk översättning Bohnenkraut = Kraut/Gewürz, frische oder getrocknete Blätter

Spansk översättning verano sabroso = hierba/especia, hojas frescas o secas

Kyndel är en kransblommig växt 3-4 dm hög och hemmahörande i Sydeuropa. Den har små långsmala blad och vita/lila blommor. Det finns två arter, sommarkyndel som är 1-årig och vinterkyndel med tjockare blad är flerårig.

  • Smak: Smaken påminner både om timjan och mynta med en dragning åt peppar. Sommarkyndel har en rikare smak än vinterkyndel och är den som vanligen används i matlagning.
  • Alternativ vara: Timjan och/eller mynta.
  • Försäljning/säsong: Kyndel förekommer mest torkad i butikerna, sällsynt som färsk.
  • Förvaring: Knippe förvaras svalt. Hållbar cirka en vecka.  Bladen kan frysas.

Hälsa: Kyndel anses vara magvänlig, lindrar gasbildning mm. Färska blad lär lindra mot getingstick.

Odla: Sommarkyndel kan förodlas inomhus och planteras ut när det inte längre är risk för nattfrost. Det går också bra att odla den i kruka inomhus. Bladen plockas hela sommaren och torkas bäst i samband med blomning. Vinterkyndel är lättodlad och kan sås direkt på växtplatsen som bör vara soligt, i mager, torr och väldränerad jord. Plantorna kan förökas genom sticklingar i slutet av sommaren. Läs mer > Odla kyndel.


SÅ ANVÄNDS KYNDEL

Kyndel används färsk, torkad eller fryst till kött-, bön-, korv- och äggrätter, i grytor, soppor och såser. Även till sallad och osträtter. För bästa effekt bör kyndel tillsättas i maten när det nästan kokat helt färdigt. Vinterkyndel används vanligen för smaksättning av get- och fårostar. 

Läs mer

Odla kyndel