Gurkört

Fotograf/bild: Emmy Berg, Fagerdala trädgård ¤

Gurkört

(gurkört, borag, stofférblomma =örtbladkrydda med lite gurksmak)

Latin: Borago officinalis

Engelsk översättning Borage = herb with a little cucumber flavor

Fransk översättning bourrache = herbe avec un petit goût de concombre

Italiensk översättning borragine = erba con un po´di sapore di cetriolo

Tysk översättning Borretsch = Kraut mit etwas Gurkengeschmack

Spansk översättning borraja = hierba con un poco de sabor a pepino

Gurkört, med ursprung i Syrien och runt Medelhavet, är en ettårig växt som kan bli uppemot metern hög. Blommar vackert klarblått i juli-augusti. De stora grågröna bladen och stjälkarna är håriga vilket gör dem lite svårtvättade. Artnamnet borago från arabiskans abamu ´amarac och officinalis kommer av latinets officina =verkstad/apotek som syftar på artens användning som medicinalväxt. Sitt svenska namn gurkört, har den fått på grund av sin gurkliknande smak och lukt. Sedan medeltiden har gurkört använts bland annat som feberstillande medel. Vin där man låtit gurkörtsblad dra ansågs bota melankoli och svårmod, "återger livsmodet till den mjältsjuke och uppmuntrar den idoge studenten". I folkmedicin har örten använts som urindrivande medel, mot blåskatarr och mot reumatisk värk.

  • Smak: Örten har lätt gurksmak.
  • Alternativ vara: Gurka.
  • Försäljning/säsong: Säljs inte i butik. Kan plockas i naturen under sommarmånaderna.
  • Förvaring: Bör ätas nyskördad. Gurkört förlorar snabbt sin smak och lämpar sig inte för torkning. Kan möjligen frysas.

Hälsa: Känsliga personer som rör vid växten kan få allergisk reaktion.

Odling: Gurkört sås på våren i soligt läge. Den är ettårig men självsår sig lätt och kan bli ett ogräs. Den trivs i mager och väldränerad jord. Gallras till 2,5 dm avstånd.


SÅ ANVÄNDS GURKÖRT

Gurkört är nästan helt bortglömd numera i matlagning. Användandet är begränsat då de färska bladen snabbt förlorar sin smak. Såväl blommor, stjälkar som blad kan användas. Färska blommor strös som dekoration i sallader, unga blad och unga stjälkar kan ingå i salladen. Bladen kan också tillredas på samma sätt som spenat och är goda att frittera. I Frankrike kan den ingå i en vegetarisk soppa, i Tyskland i stuvningar och i Spanien äts den med potatis och olja. Blommorna är vackra att frysa in i isbitar och anses passa i gindrinkar. Förr använde man dem kanderade som dekoration på kakor.

Läs mer

Bilder gurkört