Pors

Fotograf/bild: Nationellt Resurscentrum *

Pors

(pors = örtbladkrydda för smaksättning av brännvin, Så tillreds eget porsbrännvin)

Latin: Myrica gale

Engelsk översättning bog myrtle, sweet gale = herb for seasoning spirits

Fransk översättning myrica gale, myrique baumier, piment royal = herbe pour saison les spiritueux

Italiensk översättning Myrica gale = erba per condire liquori

Tysk översättning Gagelstrauch = Kraut zum würzen von Spirituosen

Spansk översättning mirto de brabante, mirto de turbera = hierba para condimentar licores

Pors är en art i familjen porsväxter. Det är en låg buske upp till 1,5 meter hög. Bladen är 3-4 cm långa, starkt doftande, grågröna och mot spetsen tandade blad. Blommorna sitter i hängen. Frukterna, nötterna, sitter i kottelika samlingar. Arten växer i täta snår vid stränder, i myrar och kärr på näringsfattigt underlag. I Sverige allmänt norrut till Gästrikland och norr därom sällsynt.

Hälsa: Hansan på 1400-talet spred rykten att porsen skulle vara giftig, allt för att främja sin export av humle. Laboratoriestudier har dock inte visat på några ohälsosamma ämnen.SÅ ANVÄNDS PORS


Förr dominerade porsen som smaksättning av mjöd och öl i Norden, men i samband med Hansan på 1400-talet började humlen ta över. Pors användes under medeltiden som medicinalväxt och även i sängbolstrens halm för dess uppfriskande doft samt för att motverka ohyra. Numera används pors i blygsam skala för att smaksätta brännvin. Som brännvinskrydda ger den en mjuk och fin balans i smaken, passande till sill och skaldjur.

Eget porsbrännvin: Bladen plockas helst på försommaren och läggs i en kopp. Fyll på med ett alkoholsvagare okryddat brännvin t.ex. Brännvin Special så att det täcker bladen. Täck över och låt drycken stå en knapp vecka. Filtrera bort bladen och låt stå i ett par månader för att klarna. Häll över den klara vätskan i en flaska. Smaka av och späd med mer brännvin vid behov.