Koriander - blad

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Koriander - blad

(koriander = färsk eller torkad örtbladkrydda, vietnamesisk koriander, långkoriander)

Latin: Coriandum sativum

Engelsk översättning coriander, cilantro = herb/spice, fresh or dried leaves

Fransk översättning coriandre, persil arabe, persil chinois = herbe/épice, feuilles fraîches ou séchées

Italiensk översättning coriandolo = erba/spezie, foglie fresche o secche

Tysk översättning Koriander = Kraut/Gewürz, frische oder getrocknete Blätter

Spansk översättning cilantro = hierba/especia, hojas frescas o secas

Koriander är en ettårig ört som kan bli meterhög, men bladen skördas när den är cirka 1,5 dm hög. Blommorna är vita och växer i flockar. De övre bladen är breda liknande bladpersilja. Både blad, frukt (se Korianderfrön) och rötter är användbara. Det är en av de älsta kryddväxterna som odlats i Indien, Kina, Egypten och intilliggande länder och sägs vara den mest använda bladkrydda i världen. Judarna kryddade kakor med koriander och romarna använde den till konservering av kött. På 1700-talet tuggades bladen täckta med socker. Carl von Linné: "fröna lagda under örngott fördriver vägglöss" och "de är goda för okyskhet". Förekommer i läkemedel som smakförbättrare. Vietnamesisk koriander (Polygonium odorantum) och Långkoriander (Eryngium foetidum) är andra arter med liknande egenskaper som som vanlig koriander. 

  • Smak: Kryddan har en kontroversiellt "varm, fuktig och tvålig arom" med en söt, något bitter smak som inte uppskattas av alla. Smaken förstärks av en hastig upphettning. Ensam har kryddan en stark, nästan stinkande smak, men blir mer "smaklig" om den får umgås med sälta, sötma, syra och chilihetta. Uppfattningen om koriandersmaken tros kunna vara genetiskt betingad. Träning kan ändra en negativ attityd.
  • Alternativ vara: Korianderfrön.
  • Försäljning/säsong: Kan köpas färsk i kruka året om.
  • Förvaring: Kruka förvaras i rumstemperatur, gärna i soligt läge. Knippe förvaras svalt, hållbar cirka en vecka. Korianderblad kan frysas.

Odla: Koriander odlas i omgångar från mars till augusti, planteras 1-2 gånger per månad för att ge kontinuerlig bladskörd. Så direkt på friland när frostrisken är över och jorden rett sig. Hela plantan skördas efter 1,5-2 månader, när den är cirka 1,5 dm hög. Läs mer > Odla koriander, > Odla korianderfrön.


SÅ ANVÄNDS KORIANDER

Koriander passar till fisk, kött, färs, grönsaker, soppor, risrätter och ägg, som brödkrydda, till (sill-)inläggningar och i efterrätter. I Indien görs en vanligt förekommande chutney på stötta korianderblad, chilipeppar, vitlök, senapsolja och salt. Koriander förekommer i likörerna Izarra och Chartreuse. Kan användas som ett alternativ till peppar, exempelvis i brännvin (Ödåkra, Taffelakvavit, Lemon Gin). Rötterna används bl.a. i thailändsk currypasta.

Läs mer

Korianderfrön

Odla koriander

Odla korianderfrön

Recept med Koriander - blad

Det finns 108 recept med Koriander - blad