Citronmeliss

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Citronmeliss

(citronmeliss, hjärtansfröjd, honungsblomma = örtbladkrydda med citronsmak, bisuga)

Latin: Melissa officinalis

Engelsk översättning balm, lemon balm, bee balm, melissa = herb with lemon flavor

Fransk översättning baume, citronelle = herbe au goût de citron

Italiensk översättning balsamo, melissa, cedronella = erba al gusto di limone

Tysk översättning Zitronenmelisse, Herzenfreud, Herztrost = Kraut mit Zitronengeschmack

Spansk översättning bálsamo, balsamita maior, toronjil = hierba con sabor a limón

Citronmeliss (Melissa officinalis) tilhör släktet Melissa vars namn kommer från det grekiska ordet meli som betyder honung. Doften ansågs vara lockande på bin och man brukade förr gnida in nya bikupor med bladen, därav också namnet bisuga. Det är en från 2 dm upp till 1,5 m hög växt,  med nässelliknade blad och kraftig doft av citron när man gnider bladen mellan fingrarna. Plantan får små vita blommor. Arten hör hemma i Orienten och Sydeuropa. Växten odlas också i Sverige.

  • Smak: Friska citronsmak.
  • Alternativ vara: Ängssyra, mynta, citrongräs, citron.
  • Försäljning/säsong: Färsk, odlad i kruka säljs året om i butik.
  • Förvaring: I rumstemperatur. Avklippt stående i vatten, håller cirka en vecka. Citronmeliss i kruka är ganska lättskött.

Hälsa: Citronmeliss har används bl.a. som medicinalväxt mot oro, depressioner och hjärtbesvär, vilket givit upphov till namnet hjärtansfröjd. Som örtté har den historiskt använts mot förkylning, sömnlöshet, oro, depressioner och nervös mage. Vetenskapliga belägg saknas.

Odla
: Citronmelissen är lättodlad utomhus och innomhus. Antingen köper man en färdig planta eller också drar man upp den från frö på våren. Det är bladen man använder och de kan skördas under hela växtsäsongen. Smaken är bäst före blomningen. Läs mer > Odla citronmeliss.SÅ ANVÄNDS CITRONMELISS

Det är bladen (helst de ljusa) som används i matlagning tack vare den friska citronsmaken. De kan användas färska, frysta eller torkade och passar i sallader, soppor, såser, till fisk, samt tillsammans med frukt och i drinkar. Man kan göra en pestovariant av bladen i stället för basilika. Bladen har inte alltför kraftig smak och bör därför inte kokas, utan användas färska. Torkade blad används även som örtte, ofta tillsammans med mynta, och skall därvid dra i 10 minuter i hett vatten. Ett brännvin kryddat med citronmeliss kallas Hjärtansfröjd.

Recept med Citronmeliss

Det finns 23 recept med Citronmeliss