
Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Karamelliserade äpplen med mandelsmul samt vaniljyoghurt (efterrätt)
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 224

Kcal / portion: 403

GBR (GI) / port: 3
Recept: 1614 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 13%
Kolhydrater: 24%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Strösocker 0.8 dl 19%
Äpple utan skal 3.0 styck 12%
Sötmandelkärna 1.0 dl 21%
Havregryn 1.0 dl 8%
Smör normalsaltat 50.0 gram 23%
Matlagningsyoghurt 2.0 dl 14%
Vaniljstång 0.5 styck 0%
Strösocker 1.0 msk 4%
Kardemumma mald 1.0 krm 0%
Skapat av: Rent a Chef
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
- Förberedelser: Skala äpplen och skär i klyftor. Tag bort kärnhuset. Häll yoghurten i en sil klädd med servett eller kaffefilter över en bunke. Dela vaniljen på längden och gnid ut innehållet med lite socker. Hacka mandlarna fint.
- Värm en kastrull på medelvärme och häll i resten av sockret. När sockret börjar smälta, rör hela tiden tills det är helt smält, utan klumpar och är kolafärgat.
- Tillsätt äppelklyftorna, lite vatten och kanel. Lägg på ett tätt slutande lock, dra ner till medellåg värme och låt vätskan koka bort. Ställ av från spisen.
- Värm stekpannan på medelvärme och smält smöret, tillsätt mandelhacket och stek i ca 5 minuter. Tag av stekpannan från spisen, tillsätt socker, kardemumma och havregryn. Rör om tills havregrynet har sugit upp allt smör.
- Rör ihop den avrunna yoghurten med vaniljsockret. Lägg de karamelliserade äpplena i en liten skål och häll över mandelsmulet och gör om möjligt ett ägg av vaniljyoghurten. Garnera med citronmeliss och servera.
Kockens kommentar
Denna rätt ingår i Rent a Chefs höstmeny 2006. Menyse samarbetar med Rent a Chef, som hyr ut professionella kockar till företag och privatpersoner, som vill uppleva något extra i privat miljö.Meny à la Rent a Chef:
Fler recept inom Varm frukt och kräm
Liknande recept som Karamelliserade äpplen med mandelsmul samt vaniljyoghurt (efterrätt)
-
Friterad banan med glass och jappsås
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kokospanerad friterad banan
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Dominikanska karamelliserade bananer
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Friterad fruktpaj
Tid: 2 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Friterad äppelpaj modell McDonald´s
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillad melon och ananas (efterrätt)
Tid: 5 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Varma fruktpaket med kesella på grillen
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Grillade mandeläpplen (efterrätt)
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Grillad chokladbanan
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillade fruktspett (efterrätt)
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan