För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Karamelliserade äpplen med mandelsmul samt vaniljyoghurt (efterrätt)

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Strösocker

0.8 

dl

Äpple utan skal

3.0 

styck

Sötmandelkärna

1.0 

dl

Havregryn

1.0 

dl

Smör normalsaltat

50.0 

gram

Matlagningsyoghurt

2.0 

dl

Vaniljstång }

0.5 

styck

Strösocker

1.0 

msk

Kardemumma mald

1.0 

krm

Citronmeliss färsk

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Château du Juge

Sött vitt vin
Pris: 75 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 224

Kcal / portion: 403

GBR (GI) / port: 3

Recept: 1614 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 13%

Kolhydrater: 24%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 180 gram)

Ingredienser

Visa:

Strösocker 0.8 dl 19%

Äpple utan skal 3.0 styck 12%

Sötmandelkärna 1.0 dl 21%

Havregryn 1.0 dl 8%

Smör normalsaltat 50.0 gram 23%

Matlagningsyoghurt 2.0 dl 14%

Vaniljstång } 0.5 styck 0%

Strösocker 1.0 msk 4%

Kardemumma mald 1.0 krm 0%

Citronmeliss färsk %

Skapat av: Rent a Chef

Uppdragsgivare: Kunskapskokboken

Tillagning (45 min )

  1. Förberedelser: Skala äpplen och skär i klyftor. Tag bort kärnhuset. Häll yoghurten i en sil klädd med servett eller kaffefilter över en bunke. Dela vaniljen på längden och gnid ut innehållet med lite socker. Hacka mandlarna fint.
  2. Värm en kastrull på medelvärme och häll i resten av sockret. När sockret börjar smälta, rör hela tiden tills det är helt smält, utan klumpar och är kolafärgat.
  3. Tillsätt äppelklyftorna, lite vatten och kanel. Lägg på ett tätt slutande lock, dra ner till medellåg värme och låt vätskan koka bort. Ställ av från spisen.
  4. Värm stekpannan på medelvärme och smält smöret, tillsätt mandelhacket och stek i ca 5 minuter. Tag av stekpannan från spisen, tillsätt socker, kardemumma och havregryn. Rör om tills havregrynet har sugit upp allt smör.

  5. Rör ihop den avrunna yoghurten med vaniljsockret. Lägg de karamelliserade äpplena i en liten skål och häll över mandelsmulet och gör om möjligt ett ägg av vaniljyoghurten. Garnera med citronmeliss och servera.

Kockens kommentar

Denna rätt ingår i Rent a Chefs höstmeny 2006. Menyse samarbetar med Rent a Chef, som hyr ut professionella kockar till företag och privatpersoner, som vill uppleva något extra i privat miljö.

Meny à la Rent a Chef:

Förrätt: Rödbetscarpaccio

Huvudrätt: Rosmarinsdoftande lammrygg

Efterrätt: Karamelliserade äpplen

Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Varm frukt och kräm

Liknande recept som Karamelliserade äpplen med mandelsmul samt vaniljyoghurt (efterrätt)