Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 272

Kcal / portion: 512

GBR (GI) / port: 6
Recept: 2049 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 18%
Kolhydrater: 24%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Smördegsplattor fryst 4.0 plattor 62%
Frityrolja till fritering Äts ej
Fettupptag vid fritering 0.3 dl 12%
Om fettupptag > Äts ej
Fyllning:
Äpple fast sort 3.0 styck 7%
Citron juice+fruktkött 0.5 styck 1%
Farinsocker 4.0 msk 9%
Kanel 2.0 tsk 0%
Salt 1.0 krm 0%
Smör 2.0 msk 9%
Smaksättningsalternativ:
Muskot 0%
Kryddpeppar 0%
Kockskolan:
Så friterar man > Äts ej
Så friteras frukt > Äts ej
Om smördegar > Äts ej
Om brioche > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
Se film, klicka på "Popsugar" under bilden. Filmreceptet avviker något från detta recept.
- Smördeg: Plattorna skall vara kvadratiska, cirka 12x12 centimeter. De skall vara tinade, men kylskåpskalla vid användandet.
- Fyllning: Skala och kärna ur äpplen. Skär i centimeterstora bitar. Riv gult citronskal.
- Lägg äppelbitarna i en kastrull, pressa i citron. Tillsätt citronskal, socker, kanel, salt och smör. Om man så vill kan lite riven muskot och mald kryddpeppar ingå.
- Värm upp på medelvärme och låt koka i cirka 10 minuter under omrörning tills äpplena mjuknat, men inte blivit till mos. Häll över i skål och låt svalna.
- Hetta upp oljan till 180°C.
- Piroger: Ta fram plattorna ur kylskåpet. Pensla kanten runt om med kallt vatten. Lägg två rågade matskedar på ena halvan. Tillsätt 1 tesked tjock vaniljkräm om så önskas. Vik över den fria halvan och tryck ihop kanten med spetsarna på en gaffel.
- Fritera (läs så friterar man): Lägg försiktigt 1-2 piroger i het olja och fritera dem ett par minuter till ljust gyllenbrun färg. Låt rinna av på hushållspapper. Serveras varma.
Kockens kommentar
I stället för smördeg kan pajdeg användas, se recept via länk nedan. MacDonald´s friterade Hot Apple Pies känner de flesta små och stora barn till - krispiga, frasiga, söta och brännheta. Så var de förr när de friterades, numera har McDonald´s gått över till att baka dem i ugn med följd att de inte är lika krispiga längre.
Fettupptag vid fritering: Den mängd fett som upptas vid fritering beror på degens yta och konsistens (läs mer > Näringsberäkning panering). Normtal 4-5 gram fett per 100 cm². Åtgång i det här fallet 4 plattor = 575 cm², fettupptag 5,75 * 4,5 = 29 gram olja (0,3 dl). Läs mer > Om fettupptag.
Passar till
Fler recept inom Varm frukt och kräm
Liknande recept som Friterad äppelpaj modell McDonald´s
-
Friterad banan med glass och jappsås
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kokospanerad friterad banan
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Dominikanska karamelliserade bananer
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Friterad fruktpaj
Tid: 2 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Friterad äppelpaj modell McDonald´s
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillad melon och ananas (efterrätt)
Tid: 5 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Varma fruktpaket med kesella på grillen
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Grillade mandeläpplen (efterrätt)
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Grillad chokladbanan
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillade fruktspett (efterrätt)
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan