Friterad banan med glass och jappsås

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Friterad banan med glass och jappsås

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Banan

4.0 

styck

Frityrolja till fritering

 

 

Fettupptag vid fritering

0.4 

dl

Om fettupptag >

 

 

 

Frityrsmet som äts:

 

Vetemjöl

1.3 

dl

Lättöl (2,3%)

1.1 

dl

 

Sås:

 

Japp konfekt }

2.0 

styck

Grädde

1.0 

dl

 

Tillbehör:

 

Vaniljglass

0.5 

liter

Sirap ljus

 

 

 

Kockskolan:

 

Så friterar man >

 

 

Så friteras frukt >

 

 

Om frityrsmet >

 

 

Om tempura >

 

 

Näringsberäkna panering

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 208

Kcal / portion: 663

GBR (GI) / port: 10

Recept: 2654 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 11%

Kolhydrater: 24%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 318 gram)

Ingredienser

Visa:

Banan 4.0 styck 16%

Frityrolja till fritering Äts ej

Fettupptag vid fritering 0.4 dl 12%

Om fettupptag > Äts ej

 

Frityrsmet som äts:

Vetemjöl 1.3 dl 10%

Lättöl (2,3%) 1.1 dl 1%

 

Sås:

Japp konfekt } 2.0 styck 9%

Grädde 1.0 dl 14%

 

Tillbehör:

Vaniljglass 0.5 liter 34%

Sirap ljus 0%

 

Kockskolan:

Så friterar man > Äts ej

Så friteras frukt > Äts ej

Om frityrsmet > Äts ej

Om tempura > %

Näringsberäkna panering Äts ej

Tillagning (20 min )

  1. Värm olja till 190ºC. Läs mer > Så friterar man.
  2. Sås: Smält försiktigt jappen i grädden under omrörning på medellåg värme.
  3. Skala bananer. Halvera dem på längden (eller tvären).
  4. Frityrsmet: Blanda mjöl och kylskåpskall öl eller iskallt vatten till en ganska lös klimpig (tempura-)smet (1,2 dl mjöl/dl vätska). Det går åt mer smet vid tillredning än vad som anges i ingredienslistan. Se kommentar.
  5. Fritera: Doppa bananerna i frityrsmet och lägg ner försiktigt i oljan. Fritera cirka 2 minuter, tills smeten stelnat och fått gyllengul färg. Ta upp med tång eller hålslev. Låt rinna av på hushållspapper.
  6. Servera med glass eller sirap.

Kockens kommentar

Den klassiska rätt som brukar serveras på svenska kineskrogar är friterad banan med ljus sirap i stället för jappsås.

Frityrsmet som äts: Vill man få rätt portionsvikt och näringsvärden måste man beräkna och ange den mängd som äts (som fastnar på varan), inte den mängd som behövs för tillredning. Mängden beror på ytans storlek och karaktären på frityrsmeten (läs mer > Näringsberäkning panering). En normalstor banans yta är cirka 250 cm². Åtgång mjöl i tempurasmet är cirka 8 gram/100 cm², alltså 20 gram (1/3-dels dl) per banan.

Fettupptag vid fritering: Den mängd fett som upptas vid fritering beror på paneringsmängd (läs mer >Näringsberäkning panering). Normtal 0,3 dl olja per dl mjöl i frityrsmet. I det här fallet = 0,4 dl frityrolja. 

Alternativ

Tempura frityrsmet

Pâte à frire - klassisk fransk frityrsmet

Frityrsmet - grundrecept

Dominikanska karamelliserade bananer

Kokospanerad friterad banan

Fler recept inom Varm frukt och kräm

Liknande recept som Friterad banan med glass och jappsås