Frityrsmet grundrecept

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Frityrsmet grundrecept

Lägg till ingredienser

Färdig smet dl: 3

Tjock smet:

 

Vetemjöl

2.0 

dl

Majsstärkelse Maizena

1.0 

dl

Vatten iskallt

1.0 

dl

Salt

 

 

Frityrolja (rapsolja)

 

 

Hushållspapper

 

 

 

Kockskolan:

 

Om frityrsmet >

 

 

Om fritering >

 

 

Näringsberäkna panering

 

 

Om fettupptag >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 222

Kcal / portion: 200

GBR (GI) / port: 14

Recept: 599 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 1%

Kolhydrater: 48%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 90 gram)

Ingredienser

Visa:
Tjock smet:

Vetemjöl 2.0 dl 70%

Majsstärkelse Maizena 1.0 dl 30%

Vatten iskallt 1.0 dl 0%

Salt 0%

Frityrolja (rapsolja) Äts ej

Hushållspapper Äts ej

 

Kockskolan:

Om frityrsmet > Äts ej

Om fritering > Äts ej

Näringsberäkna panering Äts ej

Om fettupptag > Äts ej

Tillagning (5 min )

  1. Förbered råvarorna, skär i mindre bitar. Se till att varorna är torra så fastnar smeten bättre.
  2. Hetta upp frityrolja till cirka 170°C.
  3. Blanda mjöl, stärkelse, vatten och lite salt till jämn smet.
  4. Doppa bitarna i frityrsmet.
  5. Lägg ner några bitar i frityroljan med en hålslev. Lägg inte i för många åt gången, vilket sänker temperaturen alltför mycket.
  6. Ta upp bitarna med hålslev när de fått fin färg efter ett par minuter.
  7. Lägg att rinna av på flera lager hushållspapper.

Kockens kommentar

Läs mer om olika frityrsmeter > Om frityrsmet.

Näring: Den frityrsmet som behövs görs alltid i större mängd än vad som fastar på varan = det som äts. Likaså äts inte frityroljan, men en viss del sugs upp i paneringen. Vill man få ordning på portionsvikt och näringsvärden anges beräknad konsumtion­s­mängd och fettupptag i ingredienslistan enligt följande mall. Läs mer > Näringsberäkna panering.

Fler recept inom Frityrsmet

Liknande recept som Frityrsmet grundrecept