Vanligt vetemjöl, kärnvetemjöl

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Vanligt vetemjöl, kärnvetemjöl

(kärnvetemjöl, siktat vetemjöl, hushållsvetemjöl, kärnvetemjöl fullkorn, ekologiskt vetemjöl)

Engelsk översättning wheat flour, plain flour, all-purpose flour

Fransk översättning farine ordinaire de blé, farine de froment

Italiensk översättning farina bianca

Tysk översättning Weizenmehl

Spansk översättning harina de trigo

Vanligt vetemjöl (kärnvetemjöl, siktat vetemjöl, hushållsvetemjöl) är finmalt mjöl av vanligt vete även kallat brödvete (läs mer > Brödvete). Mjölet består av mald frövita, dvs den inre hårda delen av vetekärnan, dvs kli och grodd har siktats bort (läs mer > Sädeskornets anatomi). Sägs bara "vetemjöl" i recept avses alltid vanligt vetemjöl.

  • Vikt/omvandling: 1 liter = 600 gram. 1 kg = 1,65 liter.
    Avser struket mått med luftigt vetemjöl, ej packat. Häll mjölet direkt ur påsen i måttkärlet.
  • Alternativ vara: Vetemjöl special (se > Specialvetemjöl).
  • Försäljning: Säljs i en- eller tvåkilos pappersförpackningar. Även ekologiskt odlat.
  • Förvaras torrt, ej över normal rumstemperatur och avskilt från varor med stark lukt. Mycket lång hållbarhet.

Kärnvetemjöl fullkorn är vanligt vetemjöl blandat med viss del fullkornsmjöl, vilket ger ett lite högre fiberinnehåll (från 3% till 5%). Jämför > Grahamsmjöl (12% fibrer).

Hälsa/näring: Vanligt vetemjöl har hög andel stärkelse (cirka 70%), är rikt på gluten­bildande proteiner vilket ger god jäsförmåga som ger bröd med god volym. Mjölet vitaminberikas. Andelen fibrer är låg (< 3%), kärnvetemjöl fullkorn har något högre andel fibrer (5%).

Miljö: Det finns ekologiskt vetemjöl att köpa i handeln. Ekologisk odling ger generellt sämre avkastning per hektar (cirka -30%), jämfört med konstgödslad veteodling.


SÅ ANVÄNDS VANLIGT VETEMJÖL

Kärnvetemjöl är bra till det mesta, ett ”all-roundmjöl” med brett användningsområde. Fungerar väl till att baka matbröd, finbröd och pajer, till redning av såser, soppor, grytor, stuvningar m.m. Bakegenskaperna är goda, men passar bäst till bakning av vitt bröd. Degen skall knådas kraftigt och ordentligt, vilket gör den stadig och elastisk, så att brödet blir högt och poröst. Passar mindre bra för att göra pasta som inte skall jäsa. Då fungerar durumvete bättre (se > Durumvetemjöl). Kärnvetemjöl med fullkorn ger ökat fibertillskott. För högre inblandning av fibrer rekommenderas Vetemjöl Special (läs mer > Specialvetemjöl). Läs mer > Om brödbakning. Av vetemjöl lagade man förr så kallad slätgröt och smörgröt (läs mer > Om gröt), samt slätvälling och ölsupa (läs mer > Om välling).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-01.

Läs mer

Om vetemjöl

Om mjöl

Sädeskornets anatomi

Brödvete

Specialvetemjöl

Durumvetemjöl

Olika matbröd

Om bakverk, finbröd

Grahamsmjöl, fullkornsvetemjöl

Om brödbakning matbröd

Om vitt matbröd

Om veteknäcke

Recept med Vanligt vetemjöl, kärnvetemjöl

Det finns 821 recept med Vanligt vetemjöl, kärnvetemjöl