Engelsk översättning wheat kernels

Fransk översättning noyau de blé

Italiensk översättning frumento nucleo

Tysk översättning Weizenkern

Spansk översättning núcleo de trigo

Vetekärnor är vetekorn utan agnar bestående av frövita, kli och grodd. Läs mer > Sädeskornets anatomi.

  1. Matvete (fullkornsvetekärnor) är hela vetekärnor inklusive kli och grodd. Kornen är ångbehandlade för att mjukas upp. Matvete kan användas i bröddeg, sallader, grönträtter, grytor eller som tillbehör till mat i stället för ris, bulgur eller dylikt.
    Läs mer > Matvete.
  2. Vetekross är hela vetekärnor som klippts i bitar, dvs inklusive kli och grodd. Kan blandas direkt i bakdeg, eller först blötläggas och kokas för att bli mjuka. Läs mer > Vetekross.
  3. Vetegroddar är växtens embryo som utgör cirka 3% av vetekärnan. Groddarna kan användas i bröd, müssli, sallader m.m. Läs mer > Vetegroddar.
  4. Vetekli (vetefibrer) är vetekärnans olika skalskikt, som utgör cirka 14% i vetekärnan. Används i gröt, på fil och i brödbak, men också för att panera, ströa brödform eller för att blanda i köttfärs. Läs mer > Vetekli.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-02

Läs mer

Matvete

Vetekross

Vetegroddar

Vetekli

Sädeskornets anatomi

Recept med Vetekärnor

Det finns 37 recept med Vetekärnor