Engelsk översättning couscous

Fransk översättning couscous

Italiensk översättning couscous

Tysk översättning couscous

Spansk översättning cuscús

Couscous (="välformad" på berbiska) är liksom semolina gryn malt av durumvetes kärna, men grovkornigare. Traditionellt användes vetets inre hårda kärna (frövitan). Läs mer > Sädeskornets anatomi. Det förekommer även fullkorns couscous (jämför > Bulgur).

  • Vikt/omvandling: 1 dl = 80 ggram. 100 gram = 1,25 dl.
    1 dl okokt couscous ger ~ 3,3 dl kokt. 1 dl kokt couscous  ~0,3 dl okokt.
  • Smak: Mild smak.
  • Alternativ vara: Semolina, bulgur.
  • Försäljning: Förekommer i alla livsmedelsbutiker, även fullkornsvarianter.
  • Förvaras torrt, ej över normal rumstemperatur och avskilt från varor med stark lukt.

Hälsa/näring: Fullkorns couscous är rikt på kostfibrer och anses hälsosammare än vanligt (polerat) couscous.


SÅ ANVÄNDS COUSCOUS


Couscous kan användas som tillbehör till mat ungefär som ris. Den couscous som finns i svenska (västerländska) butiker är som regel förkokt och torkad, vilket innebär att den är snabblagad. Hett vatten hälls på grynen som sedan får svälla en stund före servering. 

Maträtt: Couscous är även namn på en klassisk arabisk maträtt med ursprung från västra Nordafrika. I Algeriet, Marocko, Tunisien och Libyen serveras couscos vanligtvis tillsammans med rotfrukter som kokas i en kryddig eller mild buljong, serverad som tillbehör till olika kötträtter främst av lamm, kryddstarka korvar och kyckling. Grynen kan också ångkokas ovanpå köttgryta vilket ger kornen extra smak. Maträtten tillagades ursprungligen av hirs. Historiker är oense om när hirs började ersättas av vete. Det förekommer fortfarande att hirs används i rätten. Även grovmalet korn förekommer och i Brasilien är traditionell couscous tillrett av majsgryn (semolina). I Nordafrika förekommer också att couscous serveras som efterrätt eller kvällsmat kallad "seffa" och "masfouf", med mandel, kanel, socker och mjölk  (liknande risgrynsgröt), samt parfymerad med apelsinblomsvatten. Inblandning av dadlar, honung, sesamfrön och annat förekommer. I Egypten är det vanligt att couscous serveras som efterrätt med smör, socker, kanel, russin och nötter, samt toppad med grädde.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-02

Läs mer

Bulgur

Semolina

Sädeskornets anatomi

Durumvete

Vetegryn

Couscousångare

Recept med Couscous

Det finns 17 recept med Couscous