Bulgur

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Bulgur

(burghul, borghol, bourghol, burgul, bulgurvete)

Engelsk översättning bulgur

Fransk översättning boulgour, bulgur

Italiensk översättning bulgur

Tysk översättning Bulgur

Spansk översättning bulgur

Bulgur är fullkornsgryn av olika slags veten, mestadels av durumvete. Till skillnad från vetekross, men i likhet med couscous har vetekärnorna förkokats, torkats och krossats innan de saluförs i handeln, vilket gör dem lättkokta. Bulgur är vanligt tillbehör till mat främst i Mellanöstern och i synerhet i Turkiet. Där skiljer man på "köftelik"  (=finmald) och "pilavlýk" (=grovmald) bulgur. Bulgur används flitigt i hela Indien där det kallas "dalia", som tillbehör till mat eller som sötad rätt modell risgrynsgröt (jämför > Couscous).

  • Vikt/omvandling: 1 dl = 80 gram. 100 gram = 1,25 dl.
    1 dl okokt bulgur ger ~ 3,1 dl kokt bulgur. 1 dl kokt ris ~0,3 dl okokt.
  • Smak: Mild, lätt nötaktig smak.
  • Alternativ vara: Couscous. 
  • Försäljning: Förekommer både som grovkrossat, finkrossat (vanligast).
  • Förvaras torrt, ej över normal rumstemperatur och avskilt från varor med stark lukt.

Hälsa/näring: Bulgur är en fullkornsprodukt, rik på fibrer, vitaminer och mineraler. Proteinhalten är mellanhög, högre än vanligt vete, men lägre än i durumvete.SÅ ANVÄNDS COUSCOUS


Bulgur används som tillbehör till mat ungefär som ris. Grovkrossat bulgur kokas i dubbla mängden vatten cirka 10 minuter under lock. Finkrossat bulgur behöver bara ligga och dra i ljummet vatten om det skall användas till sallad, eller i hett vatten/buljong om det skall användas till varma rätter.

Klassiska turkiska bulgurrätter:

  • Tabbouleh (från arabiskans taabil = krydda) är en sallad tillagad av bulgur, tomater, gurka, finhackad persilja, mynta, lök, vitlök, toppad med olivolja, citronjuice och salt. Serveras vanligen som meze (= smårätt). Kısır (qisir) är en mycket snarlik rätt.
  • Kibbeh (från arabiskans kubbah= boll) är bulgur blandat med hackad lök och köttfärs av lamm, get eller nöt samt kryddor. Kibbeh kokas i buljong.  

© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-02

Läs mer

Couscous

Sädeskornets anatomi

Vetegryn

Recept med Bulgur

Det finns 29 recept med Bulgur