Hästlimpa, hästbröd

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Hästlimpa, hästbröd

Lägg till ingredienser

Antal limpor: 2

Vetemjöl

300.0 

gram

Rågkross

150.0 

gram

Vetekross

150.0 

gram

Linfrön hela

100.0 

gram

Vetekli

25.0 

gram

Bikarbonat, natron

0.5 

msk

Salt

0.5 

msk

Russin

1.8 

dl

Filmjölk

6.0 

dl

Sirap mörk

1.2 

dl

Vattenreduktion bröd

-2.0 

dl

 

Smör till form

 

 

Ströbröd till form

 

 

 

Kockskolan:

 

Om filmjölksbröd >

 

 

Om bakpulverbröd >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 268

Kcal / portion: 1956

GBR (GI) / port: 34

Recept: 3912 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 5%

Kolhydrater: 45%

Fibrer: 6%

(Tillagad portion: 729 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl 300.0 gram 27%

Rågkross 150.0 gram 12%

Vetekross 150.0 gram 13%

Linfrön hela 100.0 gram 13%

Vetekli 25.0 gram 2%

Bikarbonat, natron 0.5 msk 0%

Salt 0.5 msk 0%

Russin 1.8 dl 8%

Filmjölk 6.0 dl 9%

Sirap mörk 1.2 dl 14%

Vattenreduktion bröd -2.0 dl -0%

 

Smör till form 0%

Ströbröd till form 0%

 

Kockskolan:

Om filmjölksbröd > Äts ej

Om bakpulverbröd > Äts ej

Tillagning (15 min + 1 tim 30 min )

  1. Värm ugnen till 150°C.
  2. Deg: Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt russin, filmjölk och sirap.
  3. Smörj och bröa en stor avlång brödform. Häll i smeten i formen.
  4. Grädda brödet i 1½ timme.
  5. Låt svalna lite i formen innan det lyfts över till galler. Låt kallna helt under duk.

Kockens kommentar

Soldatundervisning för trängtrupperna 1916: "Hästen utfordras under vanliga förhållander med havre, hö och halm (hackelse). Under fältmässiga förhållander kan havren helt och hållet eller delvis ersättas av hästbröd, vars näringsvärde är närapå dubbelt så stort som samma vikt havre". Med andra ord, bröd var enklare att transportera i fält. Vetemjöl och russin var dock knappast en ingrediens i sådant bröd.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakade muffins är runt 40%. Cirka 1 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.

Fler recept inom Filmjölksbröd, yoghurlimpa

Liknande recept som Hästlimpa, hästbröd