Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 284

Kcal / portion: 2403

GBR (GI) / port: 76
Recept: 2403 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 8%
Kolhydrater: 41%
Fibrer: 5%
Ingredienser
Torra ingredienser:
Vetemjöl 5.0 dl 44%
Havregryn 2.0 dl 11%
Linfrön krossade 1.0 dl 13%
Hasselnötskärnor 1.0 dl 14%
Russin 1.0 dl 7%
Bikarbonat, natron 2.0 tsk 1%
Salt 1.0 tsk 0%
Övriga ingredienser:
Lättyoghurt naturell 4.0 dl 8%
Honung flytande 0.5 msk 1%
Lingon 0.5 dl 1%
Brödformar > Äts ej
Vattenreduktion bröd -2.0 dl -0%
Kockskolan:
Om filmjölksbröd > Äts ej
Om bakpulverbröd > Äts ej
Om ljust matbröd > Äts ej
Matbröd för nybörjare > Äts ej
Kock: Ulrika
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (15 min + 1 tim )
- Sätt ugnen på 200ºC.
- Blanda alla torra ingredienser.
- Tillsätt övriga ingredienser och blanda väl.
- Smörj (och bröa) en brödform. Häll i smeten.
- Sätt in nertill i ugn i cirka 60 minuter. Testa med sticka att brödet är torrt inuti.
Kockens kommentar
Bakpulverbröd är det enklaste och snabbaste matbrödet man kan baka. Degen skall inte knådas eller jäsas, utan så snart bakpulvret blandats ut med övriga ingredienser skall det in i ugnen. Som jäsmedel används bakpulver, bikarbonat eller hjorthornssalt. Läs mer > Baka bakpulvermatbröd.
Bakpulver ger ett kompakt bröd, inte så luftigt som jäsdegsbröd. Oftast smakrikt då det brukar bakas på blandmjöl, havregryn, kross, kli, sirap, honung, lingon, nötter och frön. Yoghurt kan bytas ut mot filmjölk, men då måste lite mer mjöl ingå. Degsmeten skall vara trögflytande, inte fast och inte rinnig. För att få ett vackert bröd bör man baka det i en brödform.
Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat filmjölksbröd är runt 35%. Cirka 2 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.
Nybörjarbröd: Det bröd är lämpligt för nybörjare att baka. Läs mer > Matbröd för nybörjare. Där redovisas det viktigaste som en nybörjare bör veta.
Alternativ
Fler recept inom Filmjölksbröd, yoghurlimpa
Liknande recept som Yoghurtlimpa, filmjölksbröd grundrecept
-
Yoghurtlimpa, filmjölksbröd grundrecept
Tid: 15 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Ulrika
-
Saftigt yoghurtbröd med jäst
Tid: 2 tim 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Havrelimpa med lingon och valnötter
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Lisa
-
Busenkel frukt- och frölimpa
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare:
-
Frukt- och nötbröd
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Skärgårdslimpa - filmjölkslimpa
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Skåvsjöholm
-
Ljus kavring med filmjölk
Tid: 20 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Yoghurtlimpa med chiafrön
Svårighet: Lätt, Receptgivare:
-
Mörkt filmjölksbröd
Tid: 1 tim 50 min (+ 5 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tina Nordström
-
Hästlimpa, hästbröd
Tid: 15 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan