Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 268

Kcal / portion: 1956

GBR (GI) / port: 34
Recept: 3912 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 5%
Kolhydrater: 45%
Fibrer: 6%
Ingredienser
Vetemjöl 300.0 gram 27%
Rågkross 150.0 gram 12%
Vetekross 150.0 gram 13%
Linfrön hela 100.0 gram 13%
Vetekli 25.0 gram 2%
Bikarbonat, natron 0.5 msk 0%
Salt 0.5 msk 0%
Russin 1.8 dl 8%
Filmjölk 6.0 dl 9%
Sirap mörk 1.2 dl 14%
Vattenreduktion bröd -2.0 dl -0%
Kockskolan:
Om filmjölksbröd > Äts ej
Om bakpulverbröd > Äts ej
Kock: Magnus, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (15 min + 1 tim 30 min )
- Värm ugnen till 150°C.
- Deg: Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt russin, filmjölk och sirap.
- Smörj och bröa en stor avlång brödform. Häll i smeten i formen.
- Grädda brödet i 1½ timme.
- Låt svalna lite i formen innan det lyfts över till galler. Låt kallna helt under duk.
Kockens kommentar
Soldatundervisning för trängtrupperna 1916: "Hästen utfordras under vanliga förhållander med havre, hö och halm (hackelse). Under fältmässiga förhållander kan havren helt och hållet eller delvis ersättas av hästbröd, vars näringsvärde är närapå dubbelt så stort som samma vikt havre". Med andra ord, bröd var enklare att transportera i fält. Vetemjöl och russin var dock knappast en ingrediens i sådant bröd.Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakade muffins är runt 40%. Cirka 1 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.
Fler recept inom Filmjölksbröd, yoghurlimpa
Liknande recept som Hästlimpa, hästbröd
-
Yoghurtlimpa, filmjölksbröd grundrecept
Tid: 15 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Ulrika
-
Saftigt yoghurtbröd med jäst
Tid: 2 tim 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Havrelimpa med lingon och valnötter
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Lisa
-
Busenkel frukt- och frölimpa
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare:
-
Frukt- och nötbröd
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Skärgårdslimpa - filmjölkslimpa
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Skåvsjöholm
-
Ljus kavring med filmjölk
Tid: 20 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Yoghurtlimpa med chiafrön
Svårighet: Lätt, Receptgivare:
-
Mörkt filmjölksbröd
Tid: 1 tim 50 min (+ 5 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tina Nordström
-
Hästlimpa, hästbröd
Tid: 15 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan