Saftigt yoghurtbröd med jäst

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Saftigt yoghurtbröd med jäst

Lägg till ingredienser

Antal bröd: 2

Grahamsmjöl

4.0 

dl

Vetemjöl

6.0 

dl

Jäst färsk

50.0 

gram

Yoghurt turkisk

10.0 

dl

Salt

1.0 

tsk

Olivolja

0.5 

dl

Linfrön hela

1.0 

dl

Solrosfrön

1.0 

dl

Sirap

1.0 

dl

Vattenreduktion bröd

-5.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Om filmjölksbröd >

 

 

Om ljust matbröd >

 

 

Så bakas ljust bröd >

 

 

Baka matbröd med jäst >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 317

Kcal / portion: 2425

GBR (GI) / port: 40

Recept: 4850 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 13%

Kolhydrater: 38%

Fibrer: 4%

(Tillagad portion: 765 gram)

Ingredienser

Visa:

Grahamsmjöl 4.0 dl 16%

Vetemjöl 6.0 dl 26%

Jäst färsk 50.0 gram 1%

Yoghurt turkisk 10.0 dl 25%

Salt 1.0 tsk 0%

Olivolja 0.5 dl 8%

Linfrön hela 1.0 dl 7%

Solrosfrön 1.0 dl 3%

Sirap 1.0 dl 9%

Vattenreduktion bröd -5.0 dl -0%

 

Kockskolan:

Om filmjölksbröd > Äts ej

Om ljust matbröd > Äts ej

Så bakas ljust bröd > Äts ej

Baka matbröd med jäst > %

Tillagning (2 tim 20 min )

  1. Deg: Värm yoghurten till 37°C (fingervarmt).
  2. Smula jästen i en stor bunke och häll på yoghurten. Rör om tills jästen löst sig.
  3. Tillsätt övriga ingredienser. Blanda degen väl i bunken. Lägg en bakduk över och låt jäsa 45 minuter.
  4. Forma: Blanda degen igen. Lägg bakplåtspapper i brödformar, eller smörj och bröa formen. Fördela degen i formarna. Låt jäsa under duk i 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 175°C.
  6. Grädda brödet i ugnen i cirka 40 minuter. Testa med sticka att brödet är torrt inuti.

Kockens kommentar

Yoghurten skall vara trögflytande t.ex. turkisk, grekisk eller mezze. Används lättflytande yoghurt behövs lite extra mjöl. Smeten skall vara trögflytande, inte fast och inte rinnig. Yoghurt- och filmjölksbröd bakas oftast med bakpulver, men med jäst som i detta fallet blir brödet luftigare. Läs mer > Baka bakpulvermatbröd.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat filmjölksbröd är runt 35%. Cirka 2,5 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.

Alternativ

Rågsiktsbröd - grundrecept

Havrelimpa med filmjölk

Busenkel frukt- och förlimpa

Ljus kavring med filmjölk

Mörkt filmjölksbröd

Fler recept inom Filmjölksbröd, yoghurlimpa

Liknande recept som Saftigt yoghurtbröd med jäst