Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 286
 
    
                Kcal / portion: 2233
 
    
                GBR (GI) / port: 47
Recept: 2233 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 9%
Kolhydrater: 42%
Fibrer: 4%
Ingredienser
Havregryn 3.5 dl 20%
Vetemjöl 3.5 dl 33%
Solrosfrön 1.0 dl 7%
Valnötskärnor 1.0 dl 12%
Russin 1.0 dl 8%
Bikarbonat, natron 1.0 tsk 0%
Salt 0.5 tsk 0%
Filmjölk 5.0 dl 14%
Sirap 1.0 msk 3%
Lingon 1.0 dl 1%
Ströbröd 0%
Vattenreduktion bröd -2.0 dl -0%
Brödform (1-liters) > Äts ej
Kockskolan:
Om bakpulverbröd > Äts ej
Om ljust matbröd > Äts ej
Kock: Lisa
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 30 min )
- Sätt ugen på 175ºC.
- Hacka valnötter.
- Blanda alla torra ingredienser.
- Tillsätt övriga ingredienser och blanda väl.
- Smörj (och bröa) en brödform. Häll smeten i formen.
- Sätt in nertill i ugn i 75 minuter.
Kockens kommentar
Ger ett halvfast och smakrikt bröd. Filmjölk kan bytas ut mot yoghurt. Solrosfrön kan bytas ut mot andra frön t.ex. linfrön och/eller olika kross och kli. Sirap kan bytas ut mot honung eller socker. Valnötter kan utelämnas eller bytas mot andra nötter.
Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat filmjölksbröd är runt 35%. Cirka 2,5 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd. 
Bakpulverbröd är det enklaste och snabbaste brödet man kan baka. Degen skall inte knådas eller jäsas, utan så snart bakpulvret blandats ut med övriga ingredienser skall det in i ugnen. Bikarbonat och hjorthornssalt har samma verkan. Läs mer > Baka bakpulverbröd.
Alternativ
Fler recept inom Filmjölksbröd, yoghurlimpa
Liknande recept som Havrelimpa med lingon och valnötter
- 
                
                    Yoghurtlimpa, filmjölksbröd grundreceptTid: 15 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Ulrika 
- 
                
                    Saftigt yoghurtbröd med jästTid: 2 tim 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Havrelimpa med lingon och valnötterTid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Lisa 
- 
                
                    Busenkel frukt- och frölimpaTid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: 
- 
                
                    Frukt- och nötbrödSvårighet: Lätt, Receptgivare: Kocklandslaget 
- 
                
                    Skärgårdslimpa - filmjölkslimpaTid: 1 tim 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Skåvsjöholm 
- 
                
                    Ljus kavring med filmjölkTid: 20 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Yoghurtlimpa med chiafrönSvårighet: Lätt, Receptgivare: 
- 
                
                    Mörkt filmjölksbrödTid: 1 tim 50 min (+ 5 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tina Nordström 
- 
                
                    Hästlimpa, hästbrödTid: 15 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                    