Latin: Helianthus annuus
                 sunflower seeds
                sunflower seeds
              
                 graines de tournesol
                graines de tournesol
              
                 semi di girasole
                semi di girasole
              
                 Sonnenblumensamen
                Sonnenblumensamen
              
                 semillas de girasol
                semillas de girasol
              
Solrosfrön är blomfrön från solroser. De har ett hårt skal som tas bort innan man använder dem. Innehåller mycket fleromättade fettsyror, järn, kalium, B- och E-vitaminer. Fröna används till solrosolja och till mat.
Solrosfrön har en mild nötsmak. Används som snacks, i desserter, sallader (gärna färska), müsli, matbröd mm. De kan även ersätta nötter i många rätter. Rostade kärnor framhäver smaken.
Solrosfrön blir ibland gröna när de används i bröd som innehåller bikarbonat/hjorthornssalt. Emellertid är det ofarligt och uppträder inte när man använder jäst. 
Solrosfrön säljs vanligtvis färdigskalade.
Förvaras torrt och i rumstemperatur.
Solros, som tillhör släkte korgblommiga växter med ett 70-tal arter, är väl kända pga dess höga längd (5 m) och vackra gula färg med stora brunsvarta fröställningar. 
Produktion: Världens produktion av solrosfrön var år 2016 cirka 47 miljoner ton, varav Europa svarade för 73%. Största producentländerna var Ukraina med 27% av världsproduktionen, följt av Ryssland 23%, Argentina 6%, Kina 5%, samt Rumänien, Bulgarien och Turkiet med  vardera cirka 4%. Övriga världen 27%. Källa: FAOSTAT. 
Läs mer
Recept med Solrosfrön
Det finns 43 recept med Solrosfrön
- 
                
                    Fröknäcke med havremjölTid: 30 min (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Stationshusets räksalladTid: 15 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Havrelimpa med lingon och valnötterTid: 1 tim 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Lisa 
- 
                
                    SolroskakorTid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Räk och avokadosalladSvarighet: Lätt, Receptgivare: 
- 
                
                    Havreknäcke, glutenfrittTid: 30 min (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Skållat solrosbrödTid: 3 tim (+ 24 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Pernillas fröknäckeSvarighet: Lätt, Receptgivare: 
- 
                
                    FrökexSvarighet: Lätt, Receptgivare: 
- 
                
                    Tamarirostad nöt och fröblandningTid: 10 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
 
  
              
  
    
               Skriv ut vara
                  Skriv ut vara
                