Fröknäcke med havremjöl

Foto: Fredriks Fika ¤

Fröknäcke med havremjöl

Lägg till ingredienser

Portionsbröd 7x7,5cm (ugnsplåt 20st): 20

Havremjöl

2.0 

dl

Majsolja

0.5 

dl

Vatten till brödbak

2.0 

dl

Sesamfrön

2.0 

dl

Pumpakärnor

1.0 

dl

Solroskärnor

1.0 

dl

Flingsalt

1.0 

msk

Vattenreduktion bröd

-2.2 

dl

Bakplåtspapper

 

 

 

Kockskolan:

 

Om finknäcke >

 

 

Så bakas finknäcke >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 560

Kcal / portion: 109

GBR (GI) / port: 1

Recept: 2180 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 17%

Fett: 42%

Kolhydrater: 25%

Fibrer: 8%

(Tillagad portion: 19 gram)

Ingredienser

Visa:

Havremjöl 2.0 dl 20%

Majsolja 0.5 dl 17%

Vatten till brödbak 2.0 dl 0%

Sesamfrön 2.0 dl 32%

Pumpakärnor 1.0 dl 16%

Solroskärnor 1.0 dl 15%

Flingsalt 1.0 msk 0%

Vattenreduktion bröd -2.2 dl -0%

Bakplåtspapper Äts ej

 

Kockskolan:

Om finknäcke > Äts ej

Så bakas finknäcke > Äts ej

Tillagning (30 min + 1 tim )

  1. Sätt ugnen på 150°C. Koka upp vattnet.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör i olja och hett vatten och låt svälla 10 minuter.
  3. Bred ut degen på ett bakplåtspapper. Jag brukar lägga på ett bakplåtspapper ovanpå och sedan kavla riktigt tunt tunt på plåten. Frönas tjocklek bestämmer degens tjocklek.
  4. Skär försiktigt rutor i degen och strö på flingsalt.
  5. Grädda mitt i ugnen 45-60 minuter till det har fått fin färg.
  6. Dra av fröknäcket från bakplåtspappret och låt svalna på galler.

Kockens kommentar

Välj fröer enligt egen smak - solroskärnor, sesamfrön, linfrö,  pumpakärnor, vallmofrön, amarantfrön med flera. Läs mer > Så bakas finknäcke.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat fröknäcke är cirka 5%, och cirka 2.2 dl (1 cl/bröd) vatten i degen har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Att mer vatten dunstat bort än som tillsatts beror på att mjöl och frön innehåller vatten (~13%). Läs mer, klicka på ingrediens Vattenreduktion bröd.

Fler recept inom Fröknäcke

Liknande recept som Fröknäcke med havremjöl