Fröknäcke med bakpulver

Foto: Fredrik Rosell

Fröknäcke med bakpulver

Lägg till ingredienser

Ugnsplåtar: 1

Majsmjöl

1.0 

dl

Bovetemjöl

1.0 

dl

Vatten till brödbak

2.0 

dl

Rapsolja

0.5 

dl

Röda linser torkade

1.5 

dl

Quinoafrön torkade

0.5 

dl

Fänkålsfrön hela

1.0 

msk

Bakpulver

1.0 

tsk

Salt

1.0 

tsk

Vattenreduktion bröd

-2.2 

dl

 

Kockskolan:

 

Om finknäcke >

 

 

Så bakas finknäcke >

 

 

Om bakpulverbröd >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 434

Kcal / portion: 1332

GBR (GI) / port: 19

Recept: 1332 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 15%

Fett: 16%

Kolhydrater: 54%

Fibrer: 7%

(Tillagad portion: 307 gram)

Ingredienser

Visa:

Majsmjöl 1.0 dl 13%

Bovetemjöl 1.0 dl 13%

Vatten till brödbak 2.0 dl 0%

Rapsolja 0.5 dl 28%

Röda linser torkade 1.5 dl 33%

Quinoafrön torkade 0.5 dl 11%

Fänkålsfrön hela 1.0 msk 1%

Bakpulver 1.0 tsk 1%

Salt 1.0 tsk 0%

Vattenreduktion bröd -2.2 dl -0%

 

Kockskolan:

Om finknäcke > Äts ej

Så bakas finknäcke > Äts ej

Om bakpulverbröd > Äts ej

Tillagning (30 min + 1 tim )

Se film, klicka Fredrik under bilden.

  1. Sätt ugnen på 150°C. Koka upp vattnet.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt hett vatten och rör om. Tillsätt matolja och blanda ordentligt till en sammanhållande kladdig deg.
  3. Bred ut hälften av degen på ett bakplåtspapper. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå och kavla ut med lätt tryck till 2 mm tjock kaka. Frönas tjocklek bestämmer degens tjocklek. Ta bort det övre pappret och lägg över på plåt.
  4. Grädda mitt i ugnen 45-60 minuter till det har fått fin färg och känn efter att brödet blivit hårt.
  5. Låt svalna på galler.

Kockens kommentar




Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat fröknäcke är cirka 5%, och cirka 2.1 dl (1.4 cl per portionsbröd) vatten i degen har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Att mer vatten dunstat bort än som tillsatts beror på att mjöl och frön innehåller vatten (~13%). Läs mer, klicka på ingrediens Vattenreduktion bröd.

Fler recept inom Fröknäcke

Liknande recept som Fröknäcke med bakpulver