Fröknäcke grundrecept

Foto: Risenta, fröknäcke

Fröknäcke grundrecept

Lägg till ingredienser

Portionsbröd 6x12cm (ugnsplåt 15st): 15

Majsmjöl

2.0 

dl

Vatten till brödbak

2.0 

dl

Rapsolja

0.5 

dl

Solroskärnor

1.0 

dl

Linfrön hela

1.0 

dl

Fänkålsfrön krossade

1.0 

msk

Vattenreduktion bröd

 

 

Bakplåtspapper

-2.1 

styck

 

Garnering:

 

Frön och kärnor

2.0 

msk

Flingsalt

1.0 

tsk

 

Kockskolan:

 

Om finknäcke >

 

 

Så bakas finknäcke >

 

 

Degsporre >

 

 

Matbröd för nybörjare >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 352

Kcal / portion: 135

GBR (GI) / port: 1

Recept: 2025 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 26%

Kolhydrater: 17%

Fibrer: 6%

(Tillagad portion: 38 gram)

Ingredienser

Visa:

Majsmjöl 2.0 dl 17%

Vatten till brödbak 2.0 dl 0%

Rapsolja 0.5 dl 19%

Solroskärnor 1.0 dl 16%

Linfrön hela 1.0 dl 16%

Fänkålsfrön krossade 1.0 msk 0%

Vattenreduktion bröd 0%

Bakplåtspapper -2.1 styck Äts ej

 

Garnering:

Frön och kärnor 2.0 msk 32%

Flingsalt 1.0 tsk 0%

 

Kockskolan:

Om finknäcke > Äts ej

Så bakas finknäcke > Äts ej

Degsporre > Äts ej

Matbröd för nybörjare > Äts ej

Tillagning (30 min + 1 tim )

Se film, klicka på "Risenta" under bilden.

  1. Sätt ugnen på 150°C. Koka upp vatten. Mortla/krossa fänkålsfröna.
  2. Deg: Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt matolja och kokhett vatten. Blanda ordentligt till en kladdig deg.
  3. Kavla: Lägg ut ett bakplåtspapper på bakbordet eller i långpanna. Smeta ut degen på pappret någorlunda jämnt. Täck med ett nytt bakplåts­papper. Kavla ut degen tunt (2 mm) utan att trycka för hårt. Ta bort det övre pappret. Toppa med flingsalt, frön och/eller frökärnor enligt eget önskemål.
  4. Portionsbröd: Önskas portionsbitar kavlas degen ut till en rektangel. Skär ett rutmönster innan brödet sätts in, eller efter halva ugnstiden vilket ger rakare kanter. Använd en degsporre eller skär försiktigt med vass kniv.
  5. Grädda cirka tills hårt med fin färg i cirka 45 minuter. Känn efter om hårt.
  6. Ta ut och låt svalna helst på galler. Bryt sönder brödet och förvara torrt, gärna i burk med lock.
  7. Om brödet är eller har blivit lite segt kan det sättas in i ugn 100°C med luckan på glänt för att torka ut.

Kockens kommentar

Det finns många varianter på fröknäcke, men svårare än så här behöver det inte vara för att få ett knaprigt smakrikt finknäcke (läs mer > Så bakas finknäcke). Att köpa färdigt finknäcke är dessutom mycket dyrt, 100-200 kr/kg (hembakat under 20 kr/kg). Läs mer > Om finknäcke.

Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat fröknäcke är cirka 5%, och cirka 2.1 dl (1,5 cl per portionsbröd) vatten i degen har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Att mer vatten dunstat bort än som tillsatts beror på att mjöl och frön innehåller vatten (~13%). Läs mer, klicka på ingrediens Vattenreduktion bröd.

Nybörjarbröd: Det bröd är lämpligt för nybörjare att baka. Läs mer > Matbröd för nybörjare. Där redovisas det viktigaste som en nybörjare bör veta. Nybörjarbröd: Det bröd är lämpligt för nybörjare att baka. Läs mer > Matbröd för nybörjare. Där redovisas det viktigaste som en nybörjare bör veta.

Fler recept inom Fröknäcke

Liknande recept som Fröknäcke grundrecept