Fröknäcke med filmjölk och jäst

Foto: Arla ¤

Fröknäcke med filmjölk och jäst

Lägg till ingredienser

Antal medelstora bröd: 10

Grahamsmjöl

4.0 

dl

Filmjölk

2.5 

dl

Jäst färsk

25.0 

gram

Smör rumsvarmt

50.0 

gram

Brödsirap

1.0 

msk

Solroskärnor

1.0 

dl

Sesamfrön

1.0 

dl

Salt

1.0 

tsk

Flingsalt

1.0 

msk

Bakplåtspapper

 

 

Vattenreduktion bröd

-2.9 

dl

 

Kockskolan:

 

Om finknäcke >

 

 

Kruskavel >

 

 

Brödnagg >

 

 

Så bakas finknäcke >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 479

Kcal / portion: 208

GBR (GI) / port: 6

Recept: 2078 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 14%

Fett: 26%

Kolhydrater: 44%

Fibrer: 9%

(Tillagad portion: 43 gram)

Ingredienser

Visa:

Grahamsmjöl 4.0 dl 38%

Filmjölk 2.5 dl 7%

Jäst färsk 25.0 gram 1%

Smör rumsvarmt 50.0 gram 17%

Brödsirap 1.0 msk 3%

Solroskärnor 1.0 dl 15%

Sesamfrön 1.0 dl 17%

Salt 1.0 tsk 0%

Flingsalt 1.0 msk 0%

Bakplåtspapper Äts ej

Vattenreduktion bröd -2.9 dl -0%

 

Kockskolan:

Om finknäcke > Äts ej

Kruskavel > Äts ej

Brödnagg > Äts ej

Så bakas finknäcke > Äts ej

Kock: Arla

Tillagning (1 tim + 1 tim )

  1. Deg: Värm filmjölken till 37°C.

  2. Rör ut jästen i filmjölken i en bunke. Tillsätt smör, sirap, salt, grahamsmjöl och större delen av vetemjölet. Spara lite till utbakningen. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa cirka 30 minuter.

  3. Sätt ugnen på 200°C.

  4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i antal brödbitar.

  5. Kavla ut bitarna till ovala bröd, så tunt som möjligt. Kavla sist med kruskavel eller använd brödnagg. I brist på sådana pickas brödet ordentligt med gaffel.

  6. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Pensla med vatten och strö över solroskärnor, sesamfrön och flingsalt.

  7. Grädda i mitten av ugnen 10–15 minuter tills de fått färg och blivit spröda.

  8. Låt bröden svalna på galler. Bryt i bitar.

Kockens kommentar

Ingår fröna i degen så bestämmer dessa tjockleken vid utkavling, vilket brukar vara lagom tjockt. Välj fröer enligt egen smak - solroskärnor, sesamfrön, linfrö,  pumpakärnor, vallmofrön, amarantfrön med flera. Läs mer > Så bakas finknäcke.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat fröknäcke är cirka 5%, och cirka 2.9 dl (29 cl/bröd) vatten i degen har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Att mer vatten dunstat bort än som tillsatts beror på att mjöl och frön innehåller vatten (~13%). Läs mer, klicka på ingrediens Vattenreduktion bröd.

Fler recept inom Fröknäcke

Liknande recept som Fröknäcke med filmjölk och jäst