Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 540

Kcal / portion: 64

GBR (GI) / port: 1
Recept: 967 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 12%
Fett: 40%
Kolhydrater: 26%
Fibrer: 14%
Ingredienser
Havregryn 2.0 dl 27%
Chiafrön 0.5 dl 16%
Solroskärnor 0.5 dl 17%
Sesamfrön 0.5 gram 0%
FiberHusk } 1.0 msk 1%
Vatten 2.0 dl 0%
Rapsolja 0.5 dl 39%
Salt 0.5 tsk 0%
Bakplåtspapper Äts ej
Vattenreduktion bröd -2.0 dl -0%
Kockskolan:
Om hårt matbröd > Äts ej
Om havreknäcke > Äts ej
Så bakas hårt bröd > Äts ej
Om finknäcke > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 1 tim )
Se film, klicka på "Heathcreator" under bilden.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Deg: Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt vatten och rör om till en geléaktig deg.
- Kavla: Bred ut degen på bakplåtspapper. Lägg på ett bakplåtspapper och kavla ut degen så tunt som möjligt. Kan ske på plåten. Ta av det övre pappret. Skär ett rutmönster i lagom bitar. Kan också ske efter halva tiden i ugnen.
- Grädda brödet i ugnen tills hårt, cirka 45 minuter.
- Låt svalna helst på galler.
- Är brödet lätt segt kan det stå kvar och torka i ugnen på eftervärme, eller torkas i 100°C med luckan på glänt.
Kockens kommentar
Havreknäcke är ett gott alternativ till rågknäcke för glutenallergiker och andra (läs mer > Om havreknäcke). Detta recept är i praktiken ett fröknäcke som är ofta glutenfritt (läs mer > Om finknäcke). Se recept via länk nedan.Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat hårt knäckebröd är cirka 5%, och cirka 6.2 dl (6,2 cl/kaka) vatten i degen har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Att mer vatten dunstat bort än vätska som tillsatts beror på att mjöl innehåller vatten (~13%). Läs mer, klicka på ingrediens Vattenreduktion bröd.
Alternativ
Fler recept inom Fröknäcke
Liknande recept som Havreknäcke, glutenfritt
-
Fröknäcke grundrecept
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Fröknäcke med havremjöl
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Fröknäcke med filmjölk och jäst
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Havreknäcke, glutenfritt
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Fröknäckebröd med solros- och linfrö, glutenfritt
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Fröknäcke med ost i degen
Tid: 30 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Fröknäcke med bakpulver
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pernillas fröknäcke
Svårighet: Lätt, Receptgivare:
-
Gi-fröknäcke
Svårighet: Lätt, Receptgivare: