Havreknäcke, glutenfritt

Foto: Healthcreator

Havreknäcke, glutenfritt

Lägg till ingredienser

Portionsbröd 6x12cm (ugnsplåt 15st): 15

Havregryn

2.0 

dl

Chiafrön

0.5 

dl

Solroskärnor

0.5 

dl

Sesamfrön

0.5 

gram

FiberHusk }

1.0 

msk

Vatten

2.0 

dl

Rapsolja

0.5 

dl

Salt

0.5 

tsk

Bakplåtspapper

 

 

Vattenreduktion bröd

-2.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Om hårt matbröd >

 

 

Om havreknäcke >

 

 

Så bakas hårt bröd >

 

 

Om finknäcke >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 540

Kcal / portion: 64

GBR (GI) / port: 1

Recept: 967 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 12%

Fett: 40%

Kolhydrater: 26%

Fibrer: 14%

(Tillagad portion: 12 gram)

Ingredienser

Visa:

Havregryn 2.0 dl 27%

Chiafrön 0.5 dl 16%

Solroskärnor 0.5 dl 17%

Sesamfrön 0.5 gram 0%

FiberHusk } 1.0 msk 1%

Vatten 2.0 dl 0%

Rapsolja 0.5 dl 39%

Salt 0.5 tsk 0%

Bakplåtspapper Äts ej

Vattenreduktion bröd -2.0 dl -0%

 

Kockskolan:

Om hårt matbröd > Äts ej

Om havreknäcke > Äts ej

Så bakas hårt bröd > Äts ej

Om finknäcke > Äts ej

Tillagning (30 min + 1 tim )

Se film, klicka på "Heathcreator" under bilden.

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Deg: Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt vatten och rör om till en geléaktig deg.
  3. Kavla: Bred ut degen på bakplåtspapper. Lägg på ett bakplåtspapper och kavla ut degen så tunt som möjligt. Kan ske på plåten. Ta av det övre pappret. Skär ett rutmönster i lagom bitar. Kan också ske efter halva tiden i ugnen.
  4. Grädda brödet i ugnen tills hårt, cirka 45 minuter.
  5. Låt svalna helst på galler.
  6. Är brödet lätt segt kan det stå kvar och torka i ugnen på eftervärme, eller torkas i 100°C med luckan på glänt.

Kockens kommentar

Havreknäcke är ett gott alternativ till rågknäcke för glutenallergiker och andra (läs mer > Om havreknäcke). Detta recept är i praktiken ett fröknäcke som är ofta glutenfritt (läs mer > Om finknäcke). Se recept via länk nedan.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat hårt knäckebröd är cirka 5%, och cirka 6.2 dl (6,2 cl/kaka) vatten i degen har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Att mer vatten dunstat bort än vätska som tillsatts beror på att mjöl innehåller vatten (~13%). Läs mer, klicka på ingrediens Vattenreduktion bröd.

Alternativ

Glutenfritt knäckebröd

Fröknäckebröd glutenfritt

Knäckebröd grundrecept

Fler recept inom Fröknäcke

Liknande recept som Havreknäcke, glutenfritt