Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 379

Kcal / portion: 320

GBR (GI) / port: 23
Recept: 3200 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 2%
Kolhydrater: 76%
Fibrer: 5%
Ingredienser
Rågsikt 7.5 dl 49%
Vetemjöl 5.5 dl 36%
Mjöl till utbakning 2.0 dl 13%
Vatten till brödbak 5.0 dl 0%
Jäst blå färsk till matbröd 50.0 gram 2%
Salt 2.0 tsk 0%
Bakplåtspapper Äts ej
Vattenreduktion bröd -6.2 dl -0%
Garneringsalternativ:
Sesamfrön 0%
Kockskolan:
Om hårt matbröd > Äts ej
Om rågknäcke > Äts ej
Så bakas hårt bröd > Äts ej
Brödnagg > Äts ej
Kruskavel > Äts ej
Degsporre > Äts ej
Baka matbröd med jäst > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 1 tim 30 min )
-
Värm upp vattnet till fingervarmt (37°C).
Deg: Lös upp jästen i det lumma vattnet. Tillsätt mjöl och salt (spar 2 dl till utbakning). Arbeta degen kraftigt några minuter. Ta mer mjöl om det behövs, men degen bör inte vara för fast. Täck med duk eller plastfilm. Låt vila 30 minuter i rumvärme, eller i kylskåp över natt.
Sätt ugnen på 225°C. Se till att den blir riktigt genomvarm.
Kavla hålkakor: Dela degen i antal hålkakor och forma till äppelstora bollar (~140g/st). Kavla ut degen på mjölat bakbord millimetertunt till runda kakor cirka 25 cm breda. Alternativt kavla ut mellan två bakplåtspapper. Avsluta med kruskavel på ovansidan eller använd brödnagg. I brist på sådana verktyg picka många hål med en gaffel. Skär/tryck ut ett hål i mitten om så önskas. Kavla ut alla på en gång (kan bli stressigt annars) och lägg omlott på bord. Lägg lätt fuktad duk över.
Portionsbröd i stället för hålkakor: Kavla ut en rektangel passande till en ugnsplåt. Skär med degsporre eller försiktigt med vass kniv bitar i lagom storlek, innan bakning eller efter halva baktiden. En långpanna (30x36 cm) rymmer 15 bitar 6x12 cm. En stor hålkaka motsvarar 6-7 portionsbröd.
Sopa: Borsta helst bort löst ytmjöl innan gräddning, som annars får bränd bitter smak.
Garnera enligt egens smak, till exempel med fänkålsfrön (krossade), kummin, anis eller sesamfrön. Om så, pensla gärna ytan med lite vatten så fastnar fröna bättre. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
Grädda i 8-10 minuter tills hårt med gyllene eller brun färg. Används två plåtar så bör de byta plats efter halva tiden.
Låt svalna, helst på galler.
Är brödet lite segt när det torkat eller vid ett senare tillfälle, kan brödet torkas i ugn 100°C med luckan på glänt tills hårt.
Kockens kommentar
Grovknäckebröd bakas traditionellt och industriellt vanligen av fullkornsrågmjöl, vatten, jäst och salt. Vid hembakning tillförs oftast vetemjöl som ger viss jäseffekt och därmed lite luftigare bröd (läs mer > Om hårt matbröd). Kavlingen förstör dock det mesta av glutenbildningen. Läs mer > Så bakas hårt matbröd.Ugnstemperatur: kan vara 200-275°C, vilket påverkar tillagningstiden som kan vara 5-20 minuter. Läs mer > Så bakas hårt bröd.
Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat hårt knäckebröd är runt 5%. Cirka 6.2 dl (6,2 cl/kaka) vatten i degen har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Att mer vatten dunstat bort än vätska som tillsatts beror på att mjöl innehåller vatten (~13%). Läs mer, klicka på ingrediens Vattenreduktion bröd.
Alternativ
Rågknäcke av fint råg- och dinkelmjöl
Fler recept inom Hårt bröd
Liknande recept som Knäckebröd grundrecept
-
Knäckebröd grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rågknäcke av grovt rågmjöl, fänkålskryddad
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen
-
Grovknäcke av rågmjöl och rågsikt, kumminkryddad
Tid: 2 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rågknäcke av råg och vete från Dalarna, kumminkryddad
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Rågknäcke på fördeg av råg och vete, kumminkryddad
Tid: 45 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Rågknäcke av råg, vete och dinkel, sesamkryddad
Tid: 45 min (+ 6 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Rågknäcke av fint råg- och dinkelmjöl, med fänkål och dill
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Kryddigt knäckebröd av vete och råg
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Snabb rågknäcke av råg och rågsikt utan jäst, fänkålskryddad
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Glutenfritt knäckebröd med apelsin och kummin
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan