Rågknäcke av fint råg- och dinkelmjöl, med fänkål och dill

Foto: Arla ¤

Rågknäcke av fint råg- och dinkelmjöl, med fänkål och dill

Lägg till ingredienser

Brödkakor: 10

Rågmjöl fint

5.0 

dl

Dinkelmjöl fint

5.0 

dl

Vatten

3.0 

dl

Jäst blå färsk till matbröd

25.0 

gram

Kvarg 1% fett

250.0 

gram

Honung

1.0 

msk

Smör- & rapsolja (Arla)

0.5 

dl

Fänkålsfrön hela

1.0 

msk

Dillfrön

0.5 

msk

Salt

1.0 

msk

Bakplåtspapper

 

 

Vattenreduktion bröd

-6.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Om hårt matbröd >

 

 

Om knäckebröd >

 

 

Om rågknäcke >

 

 

Så bakas hårt bröd >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 402

Kcal / portion: 258

GBR (GI) / port: 11

Recept: 2583 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 15%

Fett: 9%

Kolhydrater: 60%

Fibrer: 10%

(Tillagad portion: 64 gram)

Ingredienser

Visa:

Rågmjöl fint 5.0 dl 35%

Dinkelmjöl fint 5.0 dl 41%

Vatten 3.0 dl 0%

Jäst blå färsk till matbröd 25.0 gram 1%

Kvarg 1% fett 250.0 gram 7%

Honung 1.0 msk 3%

Smör- & rapsolja (Arla) 0.5 dl 12%

Fänkålsfrön hela 1.0 msk 0%

Dillfrön 0.5 msk 1%

Salt 1.0 msk 0%

Bakplåtspapper %

Vattenreduktion bröd -6.0 dl -0%

 

Kockskolan:

Om hårt matbröd > Äts ej

Om knäckebröd > Äts ej

Om rågknäcke > Äts ej

Så bakas hårt bröd > Äts ej

Kock: Arla

Tillagning (45 min + 30 min )

För utförligare beskrivning, se recept Knäckebröd grundrecept. Läs mer > Så bakas hårt bröd.

  1. Värm vattnet till fingervarmt (37°C).

  2. Smula ner jästen en bunke och häll över vattnet. Rör om tills jästen löst sig.

  3. Deg: Tillsätt smör-&rapsolja, salt, honung, kvarg, rågmjöl och det mesta av dinkelmjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter.

  4. Sätt ugnen på 225°C.

  5. Kavla: Dela degen i antal brödkakor. Kavla ut till tunna plattor på ett mjölad arbetsbänk. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Pensla bröden med lite vatten och strö över frön. Tryck till lite med handflatan eller kaveln så att de fastnar.

  6. Grädda i mitten av ugnen 5-7 minuter tills bröden har fin färg.

  7. Låt svalna.

Kockens kommentar

Klassiskt bakas rågknäckebröd av grovt rågmjöl, vatten och salt. Numera brukar vetemjöl eller som i detta fallet dinkelmjöl och jäst, vilket ger ett lite luftigare bröd. Läs mer > Om knäckebröd. 

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat hårt knäckebröd är cirka 5%, och cirka 6 dl (6 cl/kaka) vatten i degen har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Att mer vatten dunstat bort än vätska som tillsatts beror på att mjöl och annat innehåller vatten. Läs mer, klicka på ingrediens Vattenreduktion bröd.

Alternativ

Knäckebröd grundrecept

Rågknäcke av grovt rågmjöl

Veteknäcke

Fler recept inom Hårt bröd

Liknande recept som Rågknäcke av fint råg- och dinkelmjöl, med fänkål och dill