Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 384

Kcal / portion: 186

GBR (GI) / port: 8
Recept: 1860 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 4%
Kolhydrater: 70%
Fibrer: 12%
Ingredienser
Fördeg:
Rågmjöl fullkorn 2.0 dl 19%
Vetemjöl 0.5 dl 6%
Mjölk till brödbak 2.5 dl 8%
Jäst blå färsk till matbröd 12.5 gram 1%
Honung 1.5 msk 6%
Vattenreduktion bröd -2.9 dl -0%
Efterdeg:
Rågmjöl fullkorn 5.0 dl 48%
Vetemjöl 1.0 dl 11%
Salt 4.0 krm 0%
Kummin hel 1.0 msk 1%
Kockskolan:
Om hårt matbröd > Äts ej
Om knäckebröd > Äts ej
Om veteknäcke > Äts ej
Så bakas hårt bröd > Äts ej
Om fördeg, raskdeg > Äts ej
Skapat av: Norsk Fisk
Tillagning (45 min + 2 tim 30 min )
För utförligare beskrivning, se recept Knäckebröd grundrecept. Läs mer > Så bakas hårt bröd.
- Fördeg: Värm mjölk fingervarmt (37ºC).
- Rör ut jäst och honung i mjölken. Blanda detta med mjölet. Blanda väl. Täck med duk och låt jäsa i 2 timmar.
- Efterdeg: Blanda mjöl, kummin och salt med fördegen. Baka ut till runda bollar. Kavla ut dem till tunna kakor. Smörj ugnsplåtar med matfett. Lägg kakorna på plåten. Låt jäsa under duk i 20 minuter.
- Sätt ugnen på 220ºC.
- Nagga kakorna (picka hål) med en gaffel. Grädda först i 5 minuter. Sänk värmen till 180ºC.
- Grädda i cirka 8 minuter.
Kockens kommentar
Läs mer om fördeg, se > FördegarPassar till: Smält smör i en kastrull under omrörning tills fin gyllenbrun färg och doft av nöt och karamell. Kyl smöret tills det hårdnat utan att bli stelt. Vispa upp smöret tills mjukt.
Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat hårt knäckebröd är cirka 6%, och cirka 2,9 dl (2,9 cl/bröd) vatten i degen har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Att mer vatten dunstat bort än vätska som tillsatts beror på att mjöl innehåller vatten (~13%). Läs mer, klicka på ingrediens Vattenreduktion bröd.
Alternativ
Fler recept inom Hårt bröd
Liknande recept som Rågknäcke på fördeg av råg och vete, kumminkryddad
-
Knäckebröd grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rågknäcke av grovt rågmjöl, fänkålskryddad
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen
-
Grovknäcke av rågmjöl och rågsikt, kumminkryddad
Tid: 2 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rågknäcke av råg och vete från Dalarna, kumminkryddad
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Rågknäcke på fördeg av råg och vete, kumminkryddad
Tid: 45 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Rågknäcke av råg, vete och dinkel, sesamkryddad
Tid: 45 min (+ 6 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Rågknäcke av fint råg- och dinkelmjöl, med fänkål och dill
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Kryddigt knäckebröd av vete och råg
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Snabb rågknäcke av råg och rågsikt utan jäst, fänkålskryddad
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Glutenfritt knäckebröd med apelsin och kummin
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan