Rågknäcke av grovt rågmjöl, fänkålskryddad

Foto: Kungsörnen ¤

Rågknäcke av grovt rågmjöl, fänkålskryddad

Lägg till ingredienser

Antal halvstora knäcken: 24

Rågmjöl grovt

11.0 

dl

Mjöl till utbakning

2.0 

dl

Jäst blå färsk till matbröd

25.0 

gram

Vatten till brödbak

5.0 

dl

Salt

1.5 

tsk

Fänkålsfrön hela

2.5 

msk

Smör rumsvarmt

25.0 

gram

Vattenreduktion bröd

-5.9 

dl

 

Kockskolan:

 

Om hårt matbröd >

 

 

Om rågknäcke >

 

 

Så bakas hårt bröd >

 

 

Kruskavel >

 

 

Baka matbröd med jäst >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 374

Kcal / portion: 109

GBR (GI) / port: 10

Recept: 2625 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 6%

Kolhydrater: 65%

Fibrer: 13%

(Tillagad portion: 29 gram)

Ingredienser

Visa:

Rågmjöl grovt 11.0 dl 75%

Mjöl till utbakning 2.0 dl 16%

Jäst blå färsk till matbröd 25.0 gram 1%

Vatten till brödbak 5.0 dl 0%

Salt 1.5 tsk 0%

Fänkålsfrön hela 2.5 msk 1%

Smör rumsvarmt 25.0 gram 7%

Vattenreduktion bröd -5.9 dl -0%

 

Kockskolan:

Om hårt matbröd > Äts ej

Om rågknäcke > Äts ej

Så bakas hårt bröd > Äts ej

Kruskavel > Äts ej

Baka matbröd med jäst > Äts ej

Tillagning (50 min )

För utförligare beskrivning, se recept Knäckebröd grundrecept, t.ex. om portionsbröd önskas.

  1. Smöret skall vara rumstempererat, halvsmält. Värm vatten till 37°C, fingervarmt.
  2. Deg: Smula ner jästen i en degbunke. Häll över vattnet och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt övriga ingredienser men spar 2 deciliter av mjölet till utbakningen. Arbeta degen kraftigt några minuter. Ta mer mjöl om det behövs, men degen bör inte vara för fast. Låt den jäsa under bakduk cirka 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 250°C.
  4. Kavla: Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i bitar och rulla dem till runda bullar. Låt dem ligga under bakduk under väntetiden så att de inte torkar på ytan.
  5. Kavla ut bullarna till riktigt tunna kakor på väl mjölat bakbord, först med vanlig kavel sen med kruskavel. Vänd kakorna med stekspade. Istället för kruskavel kan man nagga kakorna tätt med gaffel.
  6. Grädda: Lyft dem försiktigt till osmorda plåtar och grädda mitt i ugnen 6-8 minuter, tills de fått fin färg utan att bli brända.
  7. Grädda 2 brödkakor åt gången medan du kavlar ut 2 nya. Låt kakorna kallna på galler utan bakduk. Förvara dem torrt.

Kockens kommentar

Rågknäcke bakas på fullkornsrågmjöl, vatten, jäst och salt, såväl normal- som brungräddat. Med eller utan surdegsgrund. Inblandning av vetemjöl och andra mjölsorter kan förekomma. Läs mer > Om rågknäcke.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat hårt knäckebröd är runt 5%. Cirka 5,9 dl (2,5 cl/bröd) vatten i degen har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Att mer vatten dunstat bort än vätska som tillsatts beror på att mjöl innehåller vatten (~13%). Läs mer, klicka på ingrediens Vattenreduktion bröd.

Alternativ

Knäckebröd grundrecept

Veteknäcke

Havreknäcke

Fröknäcke grundrecept

Fler recept inom Hårt bröd

Liknande recept som Rågknäcke av grovt rågmjöl, fänkålskryddad