Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 370

Kcal / portion: 320

GBR (GI) / port: 13
Recept: 3201 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 3%
Kolhydrater: 68%
Fibrer: 10%
Ingredienser
Dinkelmjöl fint 6.0 dl 40%
Vetemjöl 1.0 dl 7%
Rågmjöl fullkorn 6.0 dl 34%
Vatten till brödbak 4.0 dl 0%
Jäst blå färsk till matbröd 25.0 gram 1%
Honung 1.0 msk 2%
Filmjölk 2.0 dl 4%
Salt 2.0 tsk 0%
Vattenreduktion bröd -6.7 dl -0%
Mjöl till utbakning 2.0 dl 13%
Flingsalt 0%
Sesamfrön 0%
Vatten 0%
Kockskolan:
Om hårt matbröd > Äts ej
Om knäckebröd > Äts ej
Om rågknäcke > Äts ej
Om veteknäcke > Äts ej
Så bakas hårt bröd > Äts ej
Kock: Magnus, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 6 tim )
För utförligare beskrivning, se recept Knäckebröd grundrecept. Läs mer > Så bakas hårt bröd.
- Deg: Rör ut jästen i lite ljummet vatten. Blanda väl samman med filmjölk, vatten, honung och rågmjöl i en bunke. Täck med plast och ställ i rumstemperatur 5-7 timmar.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Blanda i resten av mjölet. Arbeta så degen känns smidig. Dela degen i bitar. Rulla till bullar. Låt vila i 10 minuter.
- Kavla ut tunt på ett väl mjölat bord. Nagga brödet med hjälp av en kruskavel. Borsta bort det mesta mjölet. Pensla med lite vatten. Strö över sesamfrön och flingsalt.
- Grädda: Lägg bröden på plåt. Baka i ugnen 8-10 minuter.
Kockens kommentar
När råg ingår i degen brukar brödet benämnas rågknäcke även om andelen vete är större, som i detta fallet (läs mer > Om rågknäcke). Saknas råg i degen kallas det veteknäcke (läs mer > Om veteknäcke).Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat hårt knäckebröd är cirka 6%, och cirka 6,7 dl (3,3 cl/bröd) vatten i degen har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Att mer vatten dunstat bort än vätska som tillsatts beror på att mjöl innehåller vatten (~13%). Läs mer, klicka på ingrediens Vattenreduktion bröd.
Alternativ
Fler recept inom Hårt bröd
Liknande recept som Rågknäcke av råg, vete och dinkel, sesamkryddad
-
Knäckebröd grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rågknäcke av grovt rågmjöl, fänkålskryddad
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen
-
Grovknäcke av rågmjöl och rågsikt, kumminkryddad
Tid: 2 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rågknäcke av råg och vete från Dalarna, kumminkryddad
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Rågknäcke på fördeg av råg och vete, kumminkryddad
Tid: 45 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Rågknäcke av råg, vete och dinkel, sesamkryddad
Tid: 45 min (+ 6 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Rågknäcke av fint råg- och dinkelmjöl, med fänkål och dill
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Kryddigt knäckebröd av vete och råg
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Snabb rågknäcke av råg och rågsikt utan jäst, fänkålskryddad
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Glutenfritt knäckebröd med apelsin och kummin
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan