För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Rågknäcke av råg, vete och dinkel, sesamkryddad

Lägg till ingredienser

Antal stora hålkakor ā 25 cm: 10

Dinkelmjöl fint

6.0 

dl

Vetemjöl

1.0 

dl

Rågmjöl fullkorn

6.0 

dl

Vatten till brödbak

4.0 

dl

Jäst blå färsk till matbröd

25.0 

gram

Honung

1.0 

msk

Filmjölk

2.0 

dl

Salt

2.0 

tsk

Vattenreduktion bröd

-6.7 

dl

 

Mjöl till utbakning

2.0 

dl

Flingsalt

 

 

Sesamfrön

 

 

Vatten

 

 

 

Kockskolan:

 

Om hårt matbröd >

 

 

Om knäckebröd >

 

 

Om rågknäcke >

 

 

Om veteknäcke >

 

 

Så bakas hårt bröd >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 370

Kcal / portion: 320

GBR (GI) / port: 13

Recept: 3201 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 11%

Fett: 3%

Kolhydrater: 68%

Fibrer: 10%

(Tillagad portion: 87 gram)

Ingredienser

Visa:

Dinkelmjöl fint 6.0 dl 40%

Vetemjöl 1.0 dl 7%

Rågmjöl fullkorn 6.0 dl 34%

Vatten till brödbak 4.0 dl 0%

Jäst blå färsk till matbröd 25.0 gram 1%

Honung 1.0 msk 2%

Filmjölk 2.0 dl 4%

Salt 2.0 tsk 0%

Vattenreduktion bröd -6.7 dl -0%

 

Mjöl till utbakning 2.0 dl 13%

Flingsalt 0%

Sesamfrön 0%

Vatten 0%

 

Kockskolan:

Om hårt matbröd > Äts ej

Om knäckebröd > Äts ej

Om rågknäcke > Äts ej

Om veteknäcke > Äts ej

Så bakas hårt bröd > Äts ej

Tillagning (45 min + 6 tim )

För utförligare beskrivning, se recept Knäckebröd grundrecept. Läs mer > Så bakas hårt bröd.

  1. Deg: Rör ut jästen i lite ljummet vatten. Blanda väl samman med filmjölk, vatten, honung och rågmjöl i en bunke. Täck med plast och ställ i rumstemperatur 5-7 timmar.
  2. Sätt ugnen på 225°C.
  3. Blanda i resten av mjölet. Arbeta så degen känns smidig. Dela degen i bitar. Rulla till bullar. Låt vila i 10 minuter.
  4. Kavla ut tunt på ett väl mjölat bord. Nagga brödet med hjälp av en kruskavel. Borsta bort det mesta mjölet. Pensla med lite vatten. Strö över sesamfrön och flingsalt.
  5. Grädda: Lägg bröden på plåt. Baka i ugnen 8-10 minuter.

Kockens kommentar

När råg ingår i degen brukar brödet benämnas rågknäcke även om andelen vete är större, som i detta fallet (läs mer > Om rågknäcke). Saknas råg i degen kallas det veteknäcke (läs mer > Om veteknäcke). 

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat hårt knäckebröd är cirka 6%, och cirka 6,7 dl (3,3 cl/bröd) vatten i degen har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Att mer vatten dunstat bort än vätska som tillsatts beror på att mjöl innehåller vatten (~13%). Läs mer, klicka på ingrediens Vattenreduktion bröd.

Alternativ

Knäckebröd grundrecept

Rågknäcke av grovt rågmjöl

Veteknäcke

Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Hårt bröd ¤

Liknande recept som Rågknäcke av råg, vete och dinkel, sesamkryddad