Rågknäcke av råg och vete från Dalarna, kumminkryddad

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Rågknäcke av råg och vete från Dalarna, kumminkryddad

Lägg till ingredienser

Antal kakor: 20

Rågmjöl grovt

6.0 

dl

Vetemjöl

6.0 

dl

Rågmjöl till utbak

2.0 

dl

Jäst blå färsk till matbröd

50.0 

gram

Lättmjölk till brödbak

5.0 

dl

Salt

2.0 

tsk

Kummin krossad

2.0 

tsk

Vattenreduktion bröd

-5.7 

dl

 

Kockskolan:

 

Om hårt matbröd >

 

 

Om rågknäcke >

 

 

Så bakas hårt bröd >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 372

Kcal / portion: 148

GBR (GI) / port: 9

Recept: 2968 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 11%

Fett: 3%

Kolhydrater: 70%

Fibrer: 9%

(Tillagad portion: 40 gram)

Ingredienser

Visa:

Rågmjöl grovt 6.0 dl 36%

Vetemjöl 6.0 dl 43%

Rågmjöl till utbak 2.0 dl 12%

Jäst blå färsk till matbröd 50.0 gram 2%

Lättmjölk till brödbak 5.0 dl 7%

Salt 2.0 tsk 0%

Kummin krossad 2.0 tsk 1%

Vattenreduktion bröd -5.7 dl -0%

 

Kockskolan:

Om hårt matbröd > Äts ej

Om rågknäcke > Äts ej

Så bakas hårt bröd > Äts ej

Tillagning (1 tim )

För utförligare beskrivning, se recept Knäckebröd grundrecept. Läs mer > Så bakas hårt bröd.

  1. Stöt kummin i en mortel.
  2. Deg: Ljumma mjölken fingervarm (37ºC). Smula gästen i en stor bunke. Häll mjölken i bunken och rör om. Tillsätt mjöl, kummin och salt. Arbeta degen slät och fin.
  3. Rulla ut degen på mjölat bord till en längd och dela i portionsbitar. Forma varje bit till en bulle. Lägg över en duk och låt jäsa i 20 minuter.
  4. Sätt ugnen på 200ºC.
  5. Kavla: Strö rågmjöl på bakbordet och kavla ut varje bulle, först med en slät kavel, sedan med en kruskavel på båda sidorna. Brödet skall vara cirka 20 centimeter i diameter.
  6. Grädda: Smöra lätt en ugnsplåt eller använd bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 9 minuter, tills brödet fått fin färg.

Kockens kommentar

Förvara brödet torrt gärna i en brödburk. Brödet kan med fördel frysas. Bitar av detta bröd passar utmärkt som kuvertbröd. Läs mer > Om kuvertbröd.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat hårt knäckebröd är cirka 6%, och cirka 5,7 dl (2,9 cl/bröd) vatten i degen har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Att mer vatten dunstat bort än vätska som tillsatts beror på att mjöl innehåller vatten (~13%). Läs mer, klicka på ingrediens Vattenreduktion bröd.

Alternativ

Knäckebröd grundrecept

Rågknäcke av grovt rågmjöl

Kryddigt knäcke av vete och råg

Fler recept inom Hårt bröd

Liknande recept som Rågknäcke av råg och vete från Dalarna, kumminkryddad