Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 372

Kcal / portion: 148

GBR (GI) / port: 9
Recept: 2968 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 3%
Kolhydrater: 70%
Fibrer: 9%
Ingredienser
Rågmjöl grovt 6.0 dl 36%
Vetemjöl 6.0 dl 43%
Rågmjöl till utbak 2.0 dl 12%
Jäst blå färsk till matbröd 50.0 gram 2%
Lättmjölk till brödbak 5.0 dl 7%
Salt 2.0 tsk 0%
Kummin krossad 2.0 tsk 1%
Vattenreduktion bröd -5.7 dl -0%
Kockskolan:
Om hårt matbröd > Äts ej
Om rågknäcke > Äts ej
Så bakas hårt bröd > Äts ej
Kock: Pia, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
För utförligare beskrivning, se recept Knäckebröd grundrecept. Läs mer > Så bakas hårt bröd.
- Stöt kummin i en mortel.
- Deg: Ljumma mjölken fingervarm (37ºC). Smula gästen i en stor bunke. Häll mjölken i bunken och rör om. Tillsätt mjöl, kummin och salt. Arbeta degen slät och fin.
- Rulla ut degen på mjölat bord till en längd och dela i portionsbitar. Forma varje bit till en bulle. Lägg över en duk och låt jäsa i 20 minuter.
- Sätt ugnen på 200ºC.
- Kavla: Strö rågmjöl på bakbordet och kavla ut varje bulle, först med en slät kavel, sedan med en kruskavel på båda sidorna. Brödet skall vara cirka 20 centimeter i diameter.
- Grädda: Smöra lätt en ugnsplåt eller använd bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 9 minuter, tills brödet fått fin färg.
Kockens kommentar
Förvara brödet torrt gärna i en brödburk. Brödet kan med fördel frysas. Bitar av detta bröd passar utmärkt som kuvertbröd. Läs mer > Om kuvertbröd.
Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat hårt knäckebröd är cirka 6%, och cirka 5,7 dl (2,9 cl/bröd) vatten i degen har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Att mer vatten dunstat bort än vätska som tillsatts beror på att mjöl innehåller vatten (~13%). Läs mer, klicka på ingrediens Vattenreduktion bröd.
Alternativ
Fler recept inom Hårt bröd
Liknande recept som Rågknäcke av råg och vete från Dalarna, kumminkryddad
-
Knäckebröd grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rågknäcke av grovt rågmjöl, fänkålskryddad
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen
-
Grovknäcke av rågmjöl och rågsikt, kumminkryddad
Tid: 2 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rågknäcke av råg och vete från Dalarna, kumminkryddad
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Rågknäcke på fördeg av råg och vete, kumminkryddad
Tid: 45 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Rågknäcke av råg, vete och dinkel, sesamkryddad
Tid: 45 min (+ 6 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Rågknäcke av fint råg- och dinkelmjöl, med fänkål och dill
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Kryddigt knäckebröd av vete och råg
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Snabb rågknäcke av råg och rågsikt utan jäst, fänkålskryddad
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Glutenfritt knäckebröd med apelsin och kummin
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan