Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 402

Kcal / portion: 258

GBR (GI) / port: 11
Recept: 2583 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 15%
Fett: 9%
Kolhydrater: 60%
Fibrer: 10%
Ingredienser
Rågmjöl fint 5.0 dl 35%
Dinkelmjöl fint 5.0 dl 41%
Vatten 3.0 dl 0%
Jäst blå färsk till matbröd 25.0 gram 1%
Kvarg 1% fett 250.0 gram 7%
Honung 1.0 msk 3%
Smör- & rapsolja (Arla) 0.5 dl 12%
Fänkålsfrön hela 1.0 msk 0%
Dillfrön 0.5 msk 1%
Salt 1.0 msk 0%
Vattenreduktion bröd -6.0 dl -0%
Kockskolan:
Om hårt matbröd > Äts ej
Om knäckebröd > Äts ej
Om rågknäcke > Äts ej
Så bakas hårt bröd > Äts ej
Kock: Arla
Tillagning (45 min + 30 min )
För utförligare beskrivning, se recept Knäckebröd grundrecept. Läs mer > Så bakas hårt bröd.
Värm vattnet till fingervarmt (37°C).
Smula ner jästen en bunke och häll över vattnet. Rör om tills jästen löst sig.
Deg: Tillsätt smör-&rapsolja, salt, honung, kvarg, rågmjöl och det mesta av dinkelmjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter.
Sätt ugnen på 225°C.
Kavla: Dela degen i antal brödkakor. Kavla ut till tunna plattor på ett mjölad arbetsbänk. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Pensla bröden med lite vatten och strö över frön. Tryck till lite med handflatan eller kaveln så att de fastnar.
Grädda i mitten av ugnen 5-7 minuter tills bröden har fin färg.
Låt svalna.
Kockens kommentar
Klassiskt bakas rågknäckebröd av grovt rågmjöl, vatten och salt. Numera brukar vetemjöl eller som i detta fallet dinkelmjöl och jäst, vilket ger ett lite luftigare bröd. Läs mer > Om knäckebröd.Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat hårt knäckebröd är cirka 5%, och cirka 6 dl (6 cl/kaka) vatten i degen har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Att mer vatten dunstat bort än vätska som tillsatts beror på att mjöl och annat innehåller vatten. Läs mer, klicka på ingrediens Vattenreduktion bröd.
Alternativ
Fler recept inom Hårt bröd
Liknande recept som Rågknäcke av fint råg- och dinkelmjöl, med fänkål och dill
-
Knäckebröd grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rågknäcke av grovt rågmjöl, fänkålskryddad
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen
-
Grovknäcke av rågmjöl och rågsikt, kumminkryddad
Tid: 2 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rågknäcke av råg och vete från Dalarna, kumminkryddad
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Rågknäcke på fördeg av råg och vete, kumminkryddad
Tid: 45 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Rågknäcke av råg, vete och dinkel, sesamkryddad
Tid: 45 min (+ 6 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Rågknäcke av fint råg- och dinkelmjöl, med fänkål och dill
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Kryddigt knäckebröd av vete och råg
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Snabb rågknäcke av råg och rågsikt utan jäst, fänkålskryddad
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Glutenfritt knäckebröd med apelsin och kummin
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan