Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 417

Kcal / portion: 363

GBR (GI) / port: 22
Recept: 3632 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 12%
Kolhydrater: 62%
Fibrer: 11%
Ingredienser
Rågmjöl grovt 11.0 dl 54%
Rågsikt 4.0 dl 23%
Vatten till brödbak 5.0 dl 0%
Smör el. margarin 100.0 gram 20%
Jäst blå färsk till matbröd 50.0 gram 2%
Strösocker 0.5 msk 1%
Kummin krossad 2.0 tsk 0%
Salt 2.0 tsk 0%
Vattenreduktion bröd -6.5 dl -0%
Kockskolan:
Så bakas hårt bröd > Äts ej
Om hårt matbröd > Äts ej
Kruskavel > Äts ej
Bakspade > Äts ej
Om rågknäcke > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim + 1 tim )
För utförligare beskrivning, se recept Knäckebröd grundrecept. Läs mer > Så bakas hårt bröd.
- Låt matfettet bli rumsvarmt. Värm vattnet fingervarmt (~37°C).
- Deg: Smula jästen i en stor bunke. Tillsätt lite vatten och rör om tills jästen löst sig.
- Häll på resten av vattnet. Tillsätt salt, socker kummin och matfett i små klickar.
- Tillsätt det grova mjölet och blanda till en smidig deg. Strö över lite rågsikt och låt degen jäsa under duk i 1 timme.
- Sätt ugnen på 250°C (varmluftsugn 225°C).
- Häll ut degen på bakbord med rågsiktsmjöl. Arbeta in mjölet i degen. Dela i antal hålkakor (~140 g/st), forma till bullar.
- Kavla ut degbullarna tunt och avsluta med en kruskavel om sådan finns, eller nagga brödet med en gaffel. Skär ut tallriksstora runda kakor 25-30 cm breda. Ta ut mitthål om så önskas. Kavla helst ut alla kakor på en gång och lägg dem i rad på ett bord. Täck gärna med en lätt fuktad handduk.
- Grädda: Sätt in två plåtar åt gången och baka brödet 5-8 minuter tills hårda och torra. Byt plats på plåtarna när brödet på den ena plåten blivit ljusbrunt (behövs inte i varmluft).
- Om kakorna känns lite sega när de är klara kan de torkas i ugn 100°C med luckan på glänt tills de är knapriga.
- Ta ut och låt svalna, helst på galler. Förvaras torrt.
Kockens kommentar
Tillagningstiden avser 10 stora hålkakor eller 50 st portionsbröd. Rågknäcke är klassiskt mellansvenskt bröd, då man där förr kunde odla råg men inte vete (läs mer > Om hårt matbröd). När man bakar stora flatbröd kan man behöva en fjöl (bakspade) och en spjolk (brödpalett). Se > Brödspade.Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat hårt knäckebröd är cirka 6%, och cirka 6,5 dl (6,5 cl/bröd) vatten i degen har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Att mer vatten dunstat bort än vätska som tillsatts beror på att mjöl innehåller vatten (~13%). Läs mer, klicka på ingrediens Vattenreduktion bröd.
Alternativ
Fler recept inom Hårt bröd
Liknande recept som Grovknäcke av rågmjöl och rågsikt, kumminkryddad
-
Knäckebröd grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rågknäcke av grovt rågmjöl, fänkålskryddad
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen
-
Grovknäcke av rågmjöl och rågsikt, kumminkryddad
Tid: 2 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rågknäcke av råg och vete från Dalarna, kumminkryddad
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Rågknäcke på fördeg av råg och vete, kumminkryddad
Tid: 45 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Rågknäcke av råg, vete och dinkel, sesamkryddad
Tid: 45 min (+ 6 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Rågknäcke av fint råg- och dinkelmjöl, med fänkål och dill
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Kryddigt knäckebröd av vete och råg
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Snabb rågknäcke av råg och rågsikt utan jäst, fänkålskryddad
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Glutenfritt knäckebröd med apelsin och kummin
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan