Grovknäcke av rågmjöl och rågsikt, kumminkryddad

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Grovknäcke av rågmjöl och rågsikt, kumminkryddad

Lägg till ingredienser

Stora hålkakor ā 25 cm: 10

Rågmjöl grovt

11.0 

dl

Rågsikt

4.0 

dl

Vatten till brödbak

5.0 

dl

Smör el. margarin

100.0 

gram

Jäst blå färsk till matbröd

50.0 

gram

Strösocker

0.5 

msk

Kummin krossad

2.0 

tsk

Salt

2.0 

tsk

Vattenreduktion bröd

-6.5 

dl

 

Kockskolan:

 

Så bakas hårt bröd >

 

 

Om hårt matbröd >

 

 

Kruskavel >

 

 

Bakspade >

 

 

Om rågknäcke >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 417

Kcal / portion: 363

GBR (GI) / port: 22

Recept: 3632 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 12%

Kolhydrater: 62%

Fibrer: 11%

(Tillagad portion: 87 gram)

Ingredienser

Visa:

Rågmjöl grovt 11.0 dl 54%

Rågsikt 4.0 dl 23%

Vatten till brödbak 5.0 dl 0%

Smör el. margarin 100.0 gram 20%

Jäst blå färsk till matbröd 50.0 gram 2%

Strösocker 0.5 msk 1%

Kummin krossad 2.0 tsk 0%

Salt 2.0 tsk 0%

Vattenreduktion bröd -6.5 dl -0%

 

Kockskolan:

Så bakas hårt bröd > Äts ej

Om hårt matbröd > Äts ej

Kruskavel > Äts ej

Bakspade > Äts ej

Om rågknäcke > Äts ej

Tillagning (2 tim + 1 tim )

För utförligare beskrivning, se recept Knäckebröd grundrecept. Läs mer > Så bakas hårt bröd.

  1. Låt matfettet bli rumsvarmt. Värm vattnet fingervarmt (~37°C).
  2. Deg: Smula jästen i en stor bunke. Tillsätt lite vatten och rör om tills jästen löst sig.
  3. Häll på resten av vattnet. Tillsätt salt, socker kummin och matfett i små klickar.
  4. Tillsätt det grova mjölet och blanda till en smidig deg. Strö över lite rågsikt och låt degen jäsa under duk i 1 timme.
  5. Sätt ugnen på 250°C (varmluftsugn 225°C).
  6. Häll ut degen på bakbord med rågsiktsmjöl. Arbeta in mjölet i degen. Dela i antal hålkakor (~140 g/st), forma till bullar.
  7. Kavla ut degbullarna tunt och avsluta med en kruskavel om sådan finns, eller nagga brödet med en gaffel. Skär ut tallriksstora runda kakor 25-30 cm breda. Ta ut mitthål om så önskas. Kavla helst ut alla kakor på en gång och lägg dem i rad på ett bord. Täck gärna med en lätt fuktad handduk.
  8. Grädda: Sätt in två plåtar åt gången och baka brödet 5-8 minuter tills hårda och torra. Byt plats på plåtarna när brödet på den ena plåten blivit ljusbrunt (behövs inte i varmluft).
  9. Om kakorna känns lite sega när de är klara kan de torkas i ugn 100°C med luckan på glänt tills de är knapriga.
  10. Ta ut och låt svalna, helst på galler. Förvaras torrt.

Kockens kommentar

Tillagningstiden avser 10 stora hålkakor eller 50 st portionsbröd. Rågknäcke är klassiskt mellansvenskt bröd, då man där förr kunde odla råg men inte vete (läs mer > Om hårt matbröd). När man bakar stora flatbröd kan man behöva en fjöl (bak­spade) och en spjolk (brödpalett). Se > Brödspade.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat hårt knäckebröd är cirka 6%, och cirka 6,5 dl (6,5 cl/bröd) vatten i degen har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Att mer vatten dunstat bort än vätska som tillsatts beror på att mjöl innehåller vatten (~13%). Läs mer, klicka på ingrediens Vattenreduktion bröd.

Alternativ

Knäckebröd grundrecept

Grovknäcke av fint råg- och vetemjöl

Havreknäcke

Fler recept inom Hårt bröd

Liknande recept som Grovknäcke av rågmjöl och rågsikt, kumminkryddad