Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 429

Kcal / portion: 148

GBR (GI) / port: 8
Recept: 1478 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 14%
Kolhydrater: 62%
Fibrer: 9%
Ingredienser
Rågmjöl grovt 3.0 dl 36%
Rågsikt 3.0 dl 42%
Smör rumsvarmt 50.0 gram 25%
Vatten till brödbak 2.0 dl 0%
Salt 0.5 tsk 0%
Fänkålsfrön hela 1.5 tsk 0%
Vattenreduktion bröd -2.4 dl -0%
Kockskolan:
Om hårt matbröd > Äts ej
Om rågknäcke > Äts ej
Så bakas hårt bröd > Äts ej
Så bakas flatbröd > Äts ej
Kock: Anne, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
För utförligare beskrivning, se recept Knäckebröd grundrecept. Läs mer > Så bakas hårt bröd.
- Sätt ugnen på 200°C.
- Smält smör. Låt svalna till cirka 37°C, fingervarmt.
- Deg: Blanda alla ingredienser väl. Dela upp degen i bitar. Kavla ut bitarna gärna med kruskavel.
- Grädda: Lägg på mjölad plåt. Grädda i ugn cirka 8 minuter.
Kockens kommentar
Läs mer > Om hårt bröd.Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat hårt knäckebröd är cirka 6%, och cirka 2,4 dl (2 cl/bröd) vatten i degen har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Att mer vatten dunstat bort än vätska som tillsatts beror på att mjöl innehåller vatten (~13%). Läs mer, klicka på ingrediens Vattenreduktion bröd.
Alternativ
Fler recept inom Hårt bröd
Liknande recept som Snabb rågknäcke av råg och rågsikt utan jäst, fänkålskryddad
-
Knäckebröd grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rågknäcke av grovt rågmjöl, fänkålskryddad
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen
-
Grovknäcke av rågmjöl och rågsikt, kumminkryddad
Tid: 2 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rågknäcke av råg och vete från Dalarna, kumminkryddad
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Rågknäcke på fördeg av råg och vete, kumminkryddad
Tid: 45 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Rågknäcke av råg, vete och dinkel, sesamkryddad
Tid: 45 min (+ 6 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Rågknäcke av fint råg- och dinkelmjöl, med fänkål och dill
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Kryddigt knäckebröd av vete och råg
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Snabb rågknäcke av råg och rågsikt utan jäst, fänkålskryddad
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Glutenfritt knäckebröd med apelsin och kummin
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan