Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Kryddigt knäckebröd av vete och råg
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 371
Kcal / portion: 271
GBR (GI) / port: 23
Recept: 2168 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 2%
Kolhydrater: 74%
Fibrer: 8%
Ingredienser
Vetemjöl 6.0 dl 58%
Rågmjöl fullkorn 4.0 dl 33%
Vatten till bröddeg 5.0 dl 0%
Jäst blå färsk till matbröd 25.0 gram 1%
Salt 1.0 msk 0%
Sirap 2.0 msk 6%
Anis hel 1.0 msk 1%
Fänkålsfrön hela 1.0 msk 0%
Vattenreduktion bröd -5.9 dl -0%
Kockskolan:
Om hårt matbröd > Äts ej
Om knäckebröd > Äts ej
Om veteknäcke > Äts ej
Så bakas hårt bröd > Äts ej
Kock: Anne, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim )
För utförligare beskrivning, se recept Knäckebröd grundrecept. Läs mer > Så bakas hårt bröd.
- Värm vatten fingervarm, 37ºC.
- Smula jästen i en bunke. Häll på vattnet och rör om tills jästen löst sig.
- Deg: Blanda i en bunke mjöl, anis, fänkål och salt. Tillsätt vattnet och sirap. Bearbeta degen väl. Lägg en duk över bunken och låt jäsa i 1 timme.
- Sätt ugnen på 200ºC.
- Kavla: Mjöla ett bakbord och knåda degen lätt. Dela degen i 16 delar per sats. Kavla ut runda bitar. Tryck ut ett hål i mitten med ett litet glas.
- Grädda i omgångar på ugnsplåt - 10-12 minuter. Vänd efter halva tiden.
- Hägg upp brödet på snöre och förvara det på torrt, gärna lite varmare ställe.
Kockens kommentar
Saltmängden är ganska hög, men ger karaktär åt brödet. Det går bra att minska mängden om du är aktsam om hur mycket salt du äter. Enligt Livsmedelsverket äter svensken dubbelt så mycket salt i snitt än vad som rekommenderas. För mycket salt anses ohälsosamt ur hjärt- och kärlsynpunkt.
Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat hårt knäckebröd är cirka 6%, och cirka 5,9 dl (3,7 cl/bröd) vatten i degen har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Att mer vatten dunstat bort än vätska som tillsatts beror på att mjöl innehåller vatten (~13%). Läs mer, klicka på ingrediens Vattenreduktion bröd.
Passar till
Fler recept inom Hårt bröd
Liknande recept som Kryddigt knäckebröd av vete och råg
-
Knäckebröd grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rågknäcke av grovt rågmjöl, fänkålskryddad
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kungsörnen
-
Grovknäcke av rågmjöl och rågsikt, kumminkryddad
Tid: 2 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rågknäcke av råg och vete från Dalarna, kumminkryddad
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Rågknäcke på fördeg av råg och vete, kumminkryddad
Tid: 45 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Rågknäcke av råg, vete och dinkel, sesamkryddad
Tid: 45 min (+ 6 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Rågknäcke av fint råg- och dinkelmjöl, med fänkål och dill
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Kryddigt knäckebröd av vete och råg
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Snabb rågknäcke av råg och rågsikt utan jäst, fänkålskryddad
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Glutenfritt knäckebröd med apelsin och kummin
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan