Veteknäcke på surdeg med fröer och örter

Foto: Kronjäst ¤

Veteknäcke på surdeg med fröer och örter

Lägg till ingredienser

Portionsbröd 6x12cm (ugnsplåt 15st): 15

Vetemjöl

3.0 

dl

Surdeg fullkornsvete

150.0 

gram

Vatten

2.0 

dl

Rapsolja

1.0 

dl

Solroskärnor

1.5 

dl

Sesamfrön

1.5 

dl

Linfrön krossade

1.0 

dl

Bladkryddor finhackad

3.0 

dl

Salt

1.0 

tsk

Bakplåtspapper

 

 

Vattenreduktion bröd

-3.7 

dl

 

Kockskolan:

 

Om hårt matbröd >

 

 

Så bakas hårt bröd >

 

 

Om veteknäcke >

 

 

Om finknäcke >

 

 

Så bakas finknäcke >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 529

Kcal / portion: 198

GBR (GI) / port: 3

Recept: 2976 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 13%

Fett: 36%

Kolhydrater: 36%

Fibrer: 9%

(Tillagad portion: 38 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl 3.0 dl 21%

Surdeg fullkornsvete 150.0 gram 9%

Vatten 2.0 dl 0%

Rapsolja 1.0 dl 25%

Solroskärnor 1.5 dl 16%

Sesamfrön 1.5 dl 18%

Linfrön krossade 1.0 dl 10%

Bladkryddor finhackad 3.0 dl 1%

Salt 1.0 tsk 0%

Bakplåtspapper Äts ej

Vattenreduktion bröd -3.7 dl -0%

 

Kockskolan:

Om hårt matbröd > Äts ej

Så bakas hårt bröd > Äts ej

Om veteknäcke > Äts ej

Om finknäcke > Äts ej

Så bakas finknäcke > Äts ej

Tillagning

För utförligare beskrivning, se recept Knäckebröd grundrecept. Läs mer > Så bakas hårt bröd.

  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Koka upp vattnet och slå det över örterna och mixa helt slätt. Låt svalna något och rör sedan ner surdegen.
  3. Deg: Blanda samman alla torra ingredienser i en degskål. Tillsätt de första ingredienserna och arbeta ihop degen.
  4. Kavla: Stryk ut degen tunt på bakplåtspapper. Om du vill portionera knäckebrödet direkt genom att gör spår med hjälp av en spatel eller kniv, så blir det enklare att dela dem efter gräddning., eller gör ett stort brytknäcke.
  5. Grädda i cirka en timme.
  6. Tag ut och låt svalna.

Kockens kommentar

Brödet passar utmärkt till sillrätter, till exempel gubbröra. Se recept via länk nedan. Till sin karaktär med hög andel fröer är detta bröd mer av karaktären fröknäcke än knäckebröd. Läs mer > Om finknäcke.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat hårt knäckebröd är cirka 5%, och cirka 3,7 dl (2,4 cl/kaka) vatten i degen har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Att mer vatten dunstat bort än vätska som tillsatts beror på att surdegsgrunden och mjöl också innehåller vatten. Läs mer, klicka på ingrediens Vattenreduktion bröd.

Alternativ

Knäckebröd grundrecept

Fröknäcke grundrecept

Veteknäcke med jäst

Gubbröra

Fler recept inom Hårt bröd

Liknande recept som Veteknäcke på surdeg med fröer och örter