Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 206

Kcal / portion: 247

GBR (GI) / port: 3
Recept: 986 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 12%
Fett: 9%
Kolhydrater: 18%
Fibrer: 4%
Ingredienser
Ägg 5.0 styck 32%
Äggula 2.0 styck 10%
Ansjovisfilé konserv 5.0 filéer 5%
Tubkaviar orökt (Ejderns) 2.0 msk 5%
Gräslök finhackad 2.0 msk 0%
Dill finhackad 2.0 msk 0%
Persilja finhackad 2.0 msk 0%
Tillvalsalternativ:
Potatis kokt 0%
Gul lök 0%
Tillbehör:
Hårt bröd 8.0 skivor 42%
Smör? 0%
Kockskolan:
Läs om Tore Wretman > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min )
- Hårdkoka ägg. Låt kallna i rinnande vatten. Finhacka.
- Finhacka bladkryddor och ansjovis. Blanda med de hackade äggen. Tillsätt äggulor och tubkaviar.
- Servera med hårt bröd, med eller utan smör.
Kockens kommentar
Detta är en av många varianter av gubbröra. Basen är hårdkokta ägg, sälta i form av kaviar och/eller ansjovis samt kryddgrönt. Lite crème fraiche eller gräddfil kan med fördel tillsättas, eller annat enligt egen smak. Kaviaren skall vara av "den gamla salta sorten, inte den rökta" enligt Tore Wretman (= Ejderns smörgåskaviar). Han fortsätter: "Smörgåsbordet i centrum. Gubbarna i dörröppningen, nyfikna lystna. Nu skall kråset smörjas. Immiga flaskor på skänken. Slå ihop händerna, Knyt servetten under hakan. Gå fram, bäste bror, gå fram..."Klassisk gubbröra sägs ha innehållit överbliven kokt potatis: Gubbarna kom hem från krogen på småtimmarna och hungern slog till. Vid titt i kylskåpet fanns det bara några kalla potatisar, ett par kokta ägg sedan frukosten, en burk ansjovis och några lökar, lite gräslök. Äggen skalades och skars i lagom stora bitar tillsammans med den kalla potatisen, löken och ansjovisen. Gräslöken hackades och allt blandades med lite av ansjovisspadet.
Alternativ
Fler recept inom Sillrätter
Liknande recept som Gubbröra
-
Svenskt sillbord - checklista
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Matjessill med gräddfil och gräslök
Tid: 5 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk sillsallad
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Gubbröra
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Solöga, Fågelbo
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Silltårta
Tid: 40 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Matjestarte, sillaladåb till förrätt eller buffé
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Fredrik Eriksson *
-
Smakrik sillsallad med tomater
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Sillsallad med sötpotatis och brysselkål
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Dijonsenapsill med färska primörer
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: