Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Ägg

5.0 

styck

Äggula

2.0 

styck

Ansjovisfilé konserv

5.0 

filéer

Tubkaviar orökt (Ejderns)

2.0 

msk

Gräslök finhackad

2.0 

msk

Dill finhackad

2.0 

msk

Persilja finhackad

2.0 

msk

 

Tillvalsalternativ:

 

Potatis kokt

 

 

Crème fraiche el. gräddfil

 

 

Gul lök

 

 

 

Tillbehör:

 

Hårt bröd

8.0 

skivor

Smör?

 

 

 

Kockskolan:

 

Läs om Tore Wretman >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Guinness Extra Stout

Portertyp (stout)
Pris: 17 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 206

Kcal / portion: 247

GBR (GI) / port: 3

Recept: 986 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 12%

Fett: 9%

Kolhydrater: 18%

Fibrer: 4%

(Tillagad portion: 120 gram)

Ingredienser

Visa:

Ägg 5.0 styck 32%

Äggula 2.0 styck 10%

Ansjovisfilé konserv 5.0 filéer 5%

Tubkaviar orökt (Ejderns) 2.0 msk 5%

Gräslök finhackad 2.0 msk 0%

Dill finhackad 2.0 msk 0%

Persilja finhackad 2.0 msk 0%

 

Tillvalsalternativ:

Potatis kokt 0%

Crème fraiche el. gräddfil 0%

Gul lök 0%

 

Tillbehör:

Hårt bröd 8.0 skivor 42%

Smör? 0%

 

Kockskolan:

Läs om Tore Wretman > Äts ej

Tillagning (20 min )

  1. Hårdkoka ägg. Låt kallna i rinnande vatten. Finhacka.
  2. Finhacka bladkryddor och ansjovis. Blanda med de hackade äggen. Tillsätt äggulor och tubkaviar.
  3. Servera med hårt bröd, med eller utan smör.

Kockens kommentar

Detta är en av många varianter av gubbröra. Basen är hårdkokta ägg, sälta i form av kaviar och/eller ansjovis samt kryddgrönt. Lite crème fraiche eller gräddfil kan med fördel tillsättas, eller annat enligt egen smak. Kaviaren skall vara av "den gamla salta sorten, inte den rökta" enligt Tore Wretman (= Ejderns smörgåskaviar). Han fortsätter: "Smörgåsbordet i centrum. Gubbarna i dörröppningen, nyfikna lystna. Nu skall kråset smörjas. Immiga flaskor på skänken. Slå ihop händerna, Knyt servetten under hakan. Gå fram, bäste bror, gå fram..."

Klassisk gubbröra sägs ha innehållit överbliven kokt potatis: Gubbarna kom hem från krogen på småtimmarna och hungern slog till. Vid titt i kylskåpet fanns det bara några kalla potatisar, ett par kokta ägg sedan frukosten, en burk ansjovis och några lökar, lite gräslök. Äggen skalades och skars i lagom stora bitar tillsammans med den kalla potatisen, löken och ansjovisen. Gräslöken hackades och allt blandades med lite av ansjovisspadet.

Alternativ

Solöga/Fågelbo

Fler recept inom Sillrätter

Liknande recept som Gubbröra