Dryck till salt, inlagd fiskrätt

Till gruppen salt rå fisk räknas främst olika sorters inlagd sill. Utmärkande är sältan, men i övrigt är smakrikedomen mycket varierande. Delvis mot våra principer, men av praktiska skäl har vi samlat flertalet inlagda sillsorter här. Inlagd sill är generellt kraftfull mat.

54 matchande recept inom salt, inlagd fiskrätt

Vin till salt, rå fiskrätt

När det gäller dryck till salta fiskrätter fungerar vin med en hel del sötma. Sötman i vinet gör att både sältan i maten och sötman i vinet upplevs mildare. Alltför fruktiga smaker kan dock upplevas som negativ ihop med sill då det aromatiska förstärks.  

En annan dryck som är god till sill är sake. Den smakrika, lite starka drycken, i halvtorr stil fungerar på samma sätt som ett halvtorrt vin men utan fruktigheten från druvan.

Öl till salt, rå fiskrätt

Öl passar generellt väl ihop med salt mat och är sältan utpräglad passar öl bättre än vin. Detsamma gäller rökt mat. Sälta mildrar ölets beska, syrlighet och känsla av alkohol, samt förhöjer ölets sötma, maltighet och ”kropp”. Ju saltare mat desto fylligare, beskare öl rekommenderas. Till sillrätter med tydlig sälta passar fylliga och beska ölsorter, gärna ett mörkt öl. Ju saltare desto fylligare och beskare öl rekommenderas.