Dryckesguiden

Matchmaking drycksmak med matsmak

Alla talar om det, men ingen gör det. Alla vinexperter säger:

1) det gäller att matcha smakerna i vinet med smakerna i maten,

2) det är hela rättens smak som avgör – huvudvara, tillbehör, kryddning och tillagning.

Sedan övergår man glatt till att säga ” det här vinet passar till vilt” och liknande, dvs man matchar dryck mot vara, inte mot matsmak. Vart tog sås, tillbehör och smak vägen?

Varför rekommenderas dryck till vara och inte till matsmak? Förklaringen är enkel, det finns inget klassificering för maträtters smak på samma sätt som det finns för vin och öl. Menyse.com är först i världen med att introducera ett klassificeringssystem för matsmak, som gör det möjligt att matcha vin- och ölsmak mot olika matsmak, dvs ”detta slags vin passar till denna typ av mat”.

Under rubriken "Smakguiden" till höger i innehållsförteckningen finns en kunskapsdel om matsmak och drycksmak för den som vill veta mer. Direkta dryckestips redovisas för varje receptgrupp enligt innehållsförteckningen, t.ex. Dryck till fiskrätter. 

Dryckesguiden är inte komplett. Inledningsvis omfattas bara de viktigaste receptområdena och endast enstaka vintips. Successivt tillförs flera receptområden och alla dryckesslagen dvs vin, öl, cider, starksprit och alkoholhaltiga drycker för att bli komplett under hösten 2009.