Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 112

Kcal / portion: 131

GBR (GI) / port: 1
Recept: 1045 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 6%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Inläggningssill 3.0 filéer 36%
Potatis kokt 2.0 styck 14%
Äpple helst rött 1.0 styck 5%
Ättiksgurka konserv 1.0 styck 1%
Gul lök hackad 3.0 msk 1%
Gräddfil 1.5 dl 20%
Rödbetor inlagda 2.0 dl 6%
Rödbetsspad } 2.0 msk %
Tillbehör:
Ägg 3.0 styck 18%
Kockskolan:
Om sillsallad > Äts ej
Läs om Tore Wretman > Äts ej
Om sallader > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min )
- Skala och koka potatisen halvfast. Hårdkoka ägg (10 minuter). Spola i kallt vatten och låt dem svalna.
- Skala äpple och skär sill, äpple, potatis, gurka och rödbetor i små tärningar. Blanda gräddfil med rödbetsspad och smaksätt med salt och peppar. Blanda sedan ner tärningarna i gräddfilen.
- Stjälp upp sillsalladen i en skål. Ställ kallt i några timmar innan servering.
- Severing: Skala äggen och dela dem på mitten. Dekorera med ägghalvor och dill.
Kockens kommentar
Detta recept är en förenkling av Tore Wretmans sillsallad beskriven i hans bok Svensk Husmanskost 1967 sid 30. Se hans recept nedan.
Tore Wretman: "När jag skall ta för mig på julsmörgåsbordet går jag alltid först rakt på sillsalladen. Den är för mig viktigaste jämsides med kryddsillen, leverpastejen och skinkan. Anledningen till denna förkärlek är inte bara sillsalladens festliga mörkröda färg utan framför allt den friskhet som så väl behövs bland allt det feta".
Tore Wretmans sillsallad:
- 1 urvattnad salt sill
- 6 inlagda rödbetor
- 3 kokta potatisar
- 2 äpplen
- 1 finhackad gul lök
- 2 ättiksgurkor
- 50 gram kalvstek
- 50 gram kokt saltkött
Marinad:
- 1 msk svensk senap
- 1 tsk mörk fransk senap
- 1 msk socker
- 2 msk vinäger
- ½ dl olja
- ½ dl vispad grädde
Ingredienserna tärnas och blandas med varandra och dressingen varav sist oljan och vispad grädde). Ställ kallt 3-4 timmar innan servering. Garnering 2 hårdkokta ägg som hackats.
Fler recept inom Sillrätter
Liknande recept som Klassisk sillsallad
-
Svenskt sillbord - checklista
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Matjessill med gräddfil och gräslök
Tid: 5 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk sillsallad
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Gubbröra
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Solöga, Fågelbo
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Silltårta
Tid: 40 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Matjestarte, sillaladåb till förrätt eller buffé
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Fredrik Eriksson *
-
Smakrik sillsallad med tomater
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Sillsallad med sötpotatis och brysselkål
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Dijonsenapsill med färska primörer
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: