Klassisk sillsallad

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Klassisk sillsallad

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 8

Inläggningssill

3.0 

filéer

Potatis kokt

2.0 

styck

Äpple helst rött

1.0 

styck

Ättiksgurka konserv

1.0 

styck

Gul lök hackad

3.0 

msk

Gräddfil

1.5 

dl

Rödbetor inlagda

2.0 

dl

Rödbetsspad }

2.0 

msk

 

Tillbehör:

 

Ägg

3.0 

styck

Dill till garnering

 

 

 

Kockskolan:

 

Om sillsallad >

 

 

Läs om Tore Wretman >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Spitfire Premium Kentish Ale

Ljus lättare ale
Pris: 14 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 112

Kcal / portion: 131

GBR (GI) / port: 1

Recept: 1045 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 6%

Kolhydrater: 7%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 116 gram)

Ingredienser

Visa:

Inläggningssill 3.0 filéer 36%

Potatis kokt 2.0 styck 14%

Äpple helst rött 1.0 styck 5%

Ättiksgurka konserv 1.0 styck 1%

Gul lök hackad 3.0 msk 1%

Gräddfil 1.5 dl 20%

Rödbetor inlagda 2.0 dl 6%

Rödbetsspad } 2.0 msk %

 

Tillbehör:

Ägg 3.0 styck 18%

Dill till garnering 0%

 

Kockskolan:

Om sillsallad > Äts ej

Läs om Tore Wretman > Äts ej

Tillagning (20 min )

  1. Skala och koka potatisen halvfast. Hårdkoka ägg (10 minuter). Spola i kallt vatten och låt dem svalna.
  2. Skala äpple och skär sill, äpple, potatis, gurka och rödbetor i små tärningar. Blanda gräddfil med rödbetsspad och smaksätt med salt och peppar. Blanda sedan ner tärningarna i gräddfilen.
  3. Stjälp upp sillsalladen i en skål. Ställ kallt i några timmar innan servering.
  4. Severing: Skala äggen och dela dem på mitten. Dekorera med ägghalvor och dill.

Kockens kommentar

Detta recept är en förenkling av Tore Wretmans sillsallad beskriven i hans bok Svensk Husmanskost 1967 sid 30. Se hans recept nedan.

Tore Wretman: "När jag skall ta för mig på julsmörgåsbordet går jag alltid först rakt på sillsalladen. Den är för mig viktigaste jämsides med kryddsillen, leverpastejen och skinkan. Anledningen till denna förkärlek är inte bara sillsalladens festliga mörkröda färg utan framför allt den friskhet som så väl behövs bland allt det feta".

Tore Wretmans sillsallad:

  • 1 urvattnad salt sill
  • 6 inlagda rödbetor
  • 3 kokta potatisar
  • 2 äpplen
  • 1 finhackad gul lök
  • 2 ättiksgurkor
  • 50 gram kalvstek
  • 50 gram kokt saltkött

Marinad:

  • 1 msk svensk senap
  • 1 tsk mörk fransk senap
  • 1 msk socker
  • 2 msk vinäger
  • ½ dl olja
  • ½ dl vispad grädde

Ingredienserna tärnas och blandas med varandra och dressingen varav sist oljan och vispad grädde). Ställ kallt 3-4 timmar innan servering. Garnering 2 hårdkokta ägg som hackats.

 

Fler recept inom Sillrätter

Liknande recept som Klassisk sillsallad