
Om inlagd gurka
(syltgurka, inlagd ättiksgurka, pressgurka, inlagd smörgåsgurka, primörgurka, inlagd saltgurka, mjölksyrad gurka)
sottaceti
Salzgurke, Essiggurke
encurtidos
Grupper inom
Gurkor:
Inlagd gurka (syltgurka = inlagd i sockerlag) förekommer i många olika former, små och stora, hel eller skivad, som smaksatts med allehanda kryddor. Svenska klassiker är saltgurka och ättiksgurka. Alla slags gurkor kan användas till inläggning.
- Saltgurka är som regel druvgurka (västeråsgurka) inlagd i saltlag. Smaken är saltsur och passar bland annat till kött- och färsrätter. Se recept > Inlagd saltgurka. Färdig saltgurka säljs hel eller skivad i butik.
- Ättiksgurka är gurka inlagd i ättika och socker. Smaken är friskt sötsyrlig och passar till allehanda kött- och färsrätter. Den gurka som säljs i butik brukar smaksättas med senapsfrön, kajenn- och dillextrakt. Skivad brukar den benämnas smörgåsgurka eller snittgurka (jämför recept > Mormors inlagda ättiksgurka). Vid ättiksinläggning i hemmen används som regel grön slanggurka vilket ger en annan smak och karaktär (se recept > Inlagd ättiksgurka). Pressgurka är ättiksgurka som lagts under press, dvs en tyngd är lagd på gurkan under marineringen för att få en fastare konstistens (se recept > Pressgurka).
- Asiagurka är en variant av slanggurka (läs mer > Asiagurka). Den används främst som syltgurka (inlagd gurka). Sällsynt förekommande i Sverige, men desto vanligare i Danmark. Se recept > Hemsyltad asiagurka.
- Kornichoner (fr. cornichons) är minigurkor på franskt vis. Läs mer > Kornichon.
- Armenisk gurka är biologiskt en melon som har mild gurksmak. I Mellanöstern använder man den till inläggning. Läs mer > Armenisk gurka.
- Pickels (eng. pickles = "saltlake") är engelskmännens namn på inlagda grönsaker. Läs mer > Pickles.
- Bostongurka är en mix av hackad gurka, lök, paprika och kryddor. Namnet är ett inregisterat varumärke av AB Felix. Det har ingenting med staden Boston att göra, utan är en svensk vara tänkt som tillbehör till snabbmat med associering till USA. Se > Bostongurka.
- Mjölksyrad gurka är inlagd gurka på gammaldags konserveringssätt genom att den surats i mjölk. Egentligen är alla former av gurkinläggning gamla konserveringsmetoder. Läs mer > Om surgörning.
SÅ ANVÄNDS INLAGD GURKA
Inlagd gurka används som smaksättare och tillbehör till allehanda rätter och som smörgåspålägg.
Läs mer
Recept med Om inlagd gurka
Det finns 52 recept med Om inlagd gurka
-
Saffransbiffar av kalkonfärs
Tid: 1 tim 10 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rökt makrill med primörgurka
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Potatissallad till grillad korv
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Grilled London Broil, grillad flankstek
Tid: 1 tim (+ 6 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: BBQ Pit Boys
-
Stångkorv special
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemsyltad asiagurka (asiegurka)
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan x1
-
Klassisk slottsstek, Herrgårdsstek
Tid: 2 tim 20 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Mormors inlagda saltgurka, västeråsgurka i saltlag
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Lapskojs, potatismos med kött
Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan x1
-
Hamburgare original
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan