Aubergine

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Aubergine

(äggplanta, äggört, Så tillagas aubergine, stektid aubergine)

Latin: Solanum melongena

Engelsk översättning egg plant, aubergine

Fransk översättning aubergine

Italiensk översättning melanzane

Tysk översättning Eierfrucht, Aubergine

Spansk översättning berenjena

Grupper inom
Aubergine:

Aubergine mini

Aubergine (äggplanta) är en perenn växt inom familjen potatisväxter, med tropiskt ursprung från Ostindien och Afrika. Plantan kan bli meterhög och frukterna 2 dm långa. Det finns även en minivariant, se Aubergine mini. Frukternas form kan vara rund, äggformad eller avlångt droppformad och färgen kan vara gul, vit, grön, brun eller mörkviolett. Skalet är blankt. Fruktköttet är krämvitt och poröst, med svampaktig konsistens. En mogen frukt känns lite lätt mjuk. Namnet äggplanta kommer från att de tidiga sorterna var ljusa och äggformade.

  • Smak: Mild med tydlig beska som rå, vilket mildras vid tillagning. Aubergine är en s.k. klimakterisk frukt, dvs den mognar ytterligare efter skörd.
  • Alternativ vara: Squash. Eventuellt även slanggurka eller pumpa.
  • Försäljning/säsong: Säljs färsk året om, mestadels den blålila varianten. Mini säljs till och från i butik.
  • Förvaras svalt och bäst i 8-10°C. Hållbar ett par veckor, i gynnsamma fall i en månad eller mer. Den är känslig för kyla och får lätt frostskador.

Hälsa: Innehåller bl.a. A- och B-vitamin, kalium och järn samt även selen, som i kroppen fungerar som en antioxidant.

Produktion/import: Uppgift om svensk produktion saknas. Total import var år 2010 3.900 ton, varav Nederländerna och Spanien svarade för 85% (Källa SCB).

Miljö: Aubergine odlas ofta på friland vilket är bättre ur miljösynpunkt än växthusodlade grönsaker.


VIKT & PORTIONSBERÄKNING AUBERGINE

Normalvikt i butik: Normalstor aubergine i butik väger cirka 400 gram (200-600g).
Minivarianten väger cirka 40 gram.

Ansa
: Frukten brukar inte skalas och behöver bara sköljas. Ibland vill man inte ha med skalet och då gröper man ur fruktköttet med sked. Fruktfästet skärs bort eller kan vara kvar som dekoration. Dela den på längden, tärna eller skär den i tjocka skivor.


Portionsberäkning: En halv normalstor aubergine (200 gram) är lagom mängd som ensamt tillbehör till mat.
Som färserad ensamrätt eller i gratäng är ungefär en halv stor aubergine (300 gram) lagom.


SÅ ANVÄNDS AUBERGINE

Aubergine äts inte rå. Den äts kokt, puréad eller stekt som tillbehör till mat. Delad på mitten och fylld med färs tillagas den i ugn. Den kan med fördel paneras och stekas i panna eller friteras. Den kan även ingå som grönsak i gratänger.

Klassisk auberginerätt:

  • Moussaka är en grekisk klassik gratäng av aubegine, köttfärsröra, krossade tomater och ostsås som varvats i en form och gratinerats i ugn. Se recept > Moussaka (nedan).


SÅ TILLAGAS AUBERGINE

Avbeskning: En alltför besk smak i aubergine mildras genom att man häller på ett rikligt lager med salt på den uppskurna frukten, varefter den får vila i 20-60 minuter. Saltet sköljs bort innan tillagning. Saltningen innbär också att fruktköttet suger åt sig mindre mängd fett vid tillagning. I äldre recept rekommenderas nästan alltid "avbeskning", men beskan har nästan helt odlats bort i dagens aubergine, varför detta moment vanligtvis hoppas över i nutida kokkonst. På sätt och vis är detta synd då beskan i aubergine uppskattas av många.

Panera aubergine: Aubergine kan med fördel enkel- eller dubbelpaneras och stekas i panna, eller frityrpaneras och friteras. Läs mer > Så panerar man

Kokt aubergine: Frukten kan med fördel puréas och användas som mostillbehör.
Gröp ur fruktköttet med sked och grovhacka. Blanda med lökfräs o.d. Mjukkoka och mixa slätt. Krydda.

Stekt aubergine: Skiva eller tärna frukten och pannstek eller woka i het matolja i 4-7 minuter.
Tillsammans med andra grönsaker som lök och squash, svamp och rotsaker tillagas en vegetarisk pytt.
Ingår rotsaker måste dessa först lättkokas eller stekas längre tid på svagare värme för att mjukna.
Skivad aubergine kan enkel- eller dubbelpaneras.


Stektid: Tärnad/skivad 4-7 minuter. Gratinerad halva och gratänger 30-45 minuter i ugn.

Bräserad aubergine: Aubergine kan bräseras, gärna tillsammans med andra grönsaker som lök, squash, blekseller och tomater. Stek i matolja på medelhög värme tills frukten fått lite färg, 3-6 minuter.
Tillsätt lite vätska, krossade tomater e.d. och låt koka/sjuda i ungefär 5 minuter. Krydda.

Ugnslaga/gratinera aubergine: Tjockt skivad eller halverad aubergine gratineras i hög värme (180-225°C) och används som tillbehör till mat. Om längdskuren, bör skalet snittas lätt för att inte frukten skall vrida sig i ugnsvärmen. Pensla snittytorna med matolja och gratinera i cirka 30 minuter tills helt genommjuk. Serveras varm.
Tunt skivad kan auberginens användas som rulad, dvs någon röra rullas in i skivorna och gratineras.
Aubergine passar väl i gratänger och moussaka är en klassisk grekisk anrättning. Se recept Moussaka.
Grönsaker och annat t.ex. köttfärs varvas i ugnsfast form och täcks med krämig sås. Gratineras 30-45 minuter.

Grilla aubergine: Grönsaksfrukten kan grillas tärnad, skivad eller halverad, direkt eller i grillform alternativt i folie.
Små bitar grillas bäst i grillform eller i folie för att inte fasta på gallret och för att inte ramla igenom gallret.
Normal grilltid: Halverad aubergine grillas 10-15 minuter totalt, vänd några gånger.
Tunna skivor grillas 2 minuter på var sida, tjockare skivor 4 minuter, i form eller folie 5-10 minuter.
Aubergine kan lättkokas i förväg för att bli jämnare genomstekt på grillen och det går fort att grilla.

Fritera aubergine: Skala med potatisskalare aubergineskal och fritera dessa i olja (170-180°C) 2-4 minuter tills brynt, ej bränd. Ta ur med hålslev och lägg på hushållspapper för avrinning. Salta. Används till garnering eller snacks. Alternativt skärs frukten i i jämnstora tärningar (1-2 cm), frityrpaneras (se Frityrsmet) och friteras i 190°C.

Läs mer

Squash

Så panerar man

Tillagning grönsaker }

Om frityrsmet

Bild: Färg och form äggplanta

Bild: Färg & form små aubergine

Bild: Aubergineblomma

Recept med Aubergine

Det finns 55 recept med Aubergine