Latin: Sechium edule

Engelsk översättning chayote, choko, mango squash, vegetable pear

Fransk översättning chayote, chayotte, christophene, christophine

Italiensk översättning zucca centenaria

Tysk översättning Chayote

Spansk översättning chayote, chayotera, chayota

Kayote tillhör familj gurkväxter och är nära släkt med melon, squash och pumpa. Det är en markkrypande växt som ofta odlas hängande på ställningar. Ursprung från Mellanamerika där den tidigt användes av aztekerna. Numera odlas den runt om i världen i tropiska områden. Frukten är päronliknande med markerade fåror och lätt knöglig yta. Skalet är vanligtvis blankt och grönt. Fruktköttet är vitt, med en långsmal platt, ätbar kärna i mitten.

  • Smak: Fruktköttet har mild, gansk intetsägande neutral smak. Därför brukar man ofta marinera den i citron-/limejuice vilket ger mer karaktär. Kärnan som är ätbar har nötaktig smak.
  • Alternativ vara: Squash.
  • Försäljning/säsong: Import året om från Costa Rica och andra mellanamerikanska länder. Dock sällsynt förekommande i svenska butiker.
  • Förvaras svalt 8-12°, eller i rumstemperatur. Frukten är känslig för kyla och etylen som bl.a. utsöndras av äpplen och tomater. Läs mer > Etengas.

Ansa: Frukten äts med eller utan skal. Den är klibbig, varför man bäst skalar den i rinnande vatten.


SÅ ANVÄNDS KAYOTE

Frukten kan ätas rå i sallader, kokas, mosas ugnsbakas, stekas och användas som pickles på liknande sätt som vi tillagar (sommar-) squash. Den marineras gärna i citron- eller limejuice. Även fruktkärna, skott, blad, stam, och rötter är ätbara. Rotknölarna äts ungefär som potatis.


SÅ TILLAGAS KAYOTE

Rå eller marinerad kayote kan ingå i sallader och salsor.

Kokt kayote: Lättkokt passar den som tillbehör till kött och fisk och kan ingå i lättkokta grönsaksblandningar och grytor. Koktid grovtärnad/skivad: 5-15 minuter.

Kayote kan stekas på olika sätt, strimlad eller tjock skivad steks den några minuter i panna, den kan ingå i pajer eller gratänger och ugnslagas, grillas och friteras.

Läs mer

Etengas