Luffa, loofah

Fotograf/bild: Film: Ny Sokhom, luffa

Luffa, loofah

(luffa 1. vild luffa 2. slät luffa, svampluffa 3. räfflad luffa)

Latin: Luffa 1. Luffa operculata 2. Luffa aegyptiaca, Luffa cylindrica 3. Luffa acutangula

Engelsk översättning luffa, loofah 1. wild loofa 2. sponge gourd, smooth luffa, vegetable sponge, rag gourd, Egyptian cucumber, Vietnamese luffa 3. ridged gourd, angled luffa, Chinese okra, vegetable gourd, strainer vine, silky gourd

Fransk översättning Luffa, loofah, loufah 1. luffa sauvage 2. courge éponge 3. courge striée

Italiensk översättning luffa 1. luffa selvatica 2. zucca spugna 3. zucca increspata

Tysk översättning Luffa 1. Wilder Luffa 2. Schwammkürbis 3. Flügelgurke

Spansk översättning luffa 1. esponjilla 2. estropajos, esponjilla de Venezuela 3. esponjas vegetales, dringi India, estropajo de Cuba

Luffa är ett släkte med sju arter inom familj gurkväxter (läs mer > Om gurkväxter). Sex är hemmahörande i tropiska Afrika och Asien, en i Mellanamerika. Två arter används som grönsak när omogen och som tvättsvamp när de mognat klart och torkats. Se film, klicka på "Ny Sokhom" under bilden ovan.
  • Svampluffa (Luffa aegyptiaca) är en klättrande växt hemmahörande i södra och sydöstra Asien. Den långsmala frukten som liknar en gurka blir cirka 30 centimeter lång. Som ung är den grön för att bli brun när den mognar. 
  • Räfflad luffa (Luffa acutanguka) är till utseende och användning mycket lik svampluffa. Den särskiljer sig för att den har längsgående åsar (kanter), är inte slät som svampluffa. Hemmahörande i samma område. Se bild ovan.
Odla: Luffa kräver mycket värme och vatten. Den odlas bäst i ställning, spaljé. Odlas ibland som prydnadsväxt för sina vackra gula blommors skull.


SÅ ANVÄNDS LUFFA


Luffa äts som grönsak liknande squash, men måste då skördas ung och omogen. Används i sallader, soppor och wokade rätter i Asien från den indiska kontinenten till Japan och är särskilt populär i Kina och Vietnam. Även blommorna används och fröna kan rostas och pressas till olja. När frukten mognat färdig är den inte ätbar längre. Fibrerna bildar ett elastiskt nätverk som efter torkning kan används som tvättsvamp (lilla bilden ovan).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-08