Latin: Abelmoschus esculentus

Engelsk översättning okra, okro, ochro, lady´s finger

Fransk översättning gombo, okra. lalo

Italiensk översättning gombo, okra, ocra

Tysk översättning Okra, Gemüse-Eibisch

Spansk översättning quimbombó, quingombó, gombo, molondrón, ocra, okra

Okra är biologiskt en art i familj malvaväxter vars frön är ätbara. Arten lär härstamma från det tropiska och subtropiska Afrika. Därifrån har den spritts till Medelhavsområdet och Mellanamerika. Plantan med många olika namn där den förekommer blir en 1-2 meter hög, med stora, flikiga, gröna blad. Den får stora, vackra, ljust gulgröna blommor. Frukten är en ljusgrön, mångfröig cirka 8 centimeter avlång kapsel. Se film, klicka på "Daisy Creek Farms" under bilden ovan.

  • Vikt i butik: Cirka 10 gram per styck.
  • Smak: Smaken är mild och angenäm, påminnande om squash.
  • Alternativ vara: Squash.
  • Försäljning/säsong: Förekommer som regel inte i svenska livsmedelsbutiker. Fråga hos grönsaksspecialist.
  • Förvaras svalt +8 till +12°C.
Produktion: Världsproduktionen av okra var drygt 10 miljoner ton år 2020, vilket kan jämföras med produktionen av avokado 8 miljoner samma år. Därvid ingår inte självhushåll som torde vara betydande. Okra odlas till 2/3-delar i Asien (66%) varav Indien 60% och i Afrika till 1/3-del, varav Nigeria svarar för hälften och resten fördelat på länder norr och söder därom. Resterande 1% i övriga världen. Läs mer > Produktion grönsaksfrukter.


SÅ ANVÄNDS OKRA

De omogna, köttiga frukterna kan ätas råa som grönsak, stekas i skivor och används som grönsak i soppor och stuvningar. Växten innehåller slemämnen, som utsöndras vid kokning och används av denna anledning vid redning av såser, soppor och stuvningar i orientaliska rätter. Vill man undvika detta kan okran ångkokas eller förkokas i saltat vatten i 5 minuter, eller stekas. Okra är av samma anledning känslig för att kokas för länge (blir seg) och bör därför vid kokning tillsättas mot slutet.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-05

Läs mer

Produktion grönsaksfrukter

Om grönsaksfrukter

Recept med Okra

Det finns 4 recept med Okra