Friterade panerade grönsaker

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Friterade panerade grönsaker

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Frityrsmet:

 

Vetemjöl

4.0 

dl

Lättöl (2,3%)

33.0 

cl

Salt

 

 

 

Grönsaker

400.0 

gram

t.ex.

 

Broccoli färsk

 

 

Aubergine

 

 

Squash

 

 

Stjälkselleri

 

 

Gul lök

 

 

Blomkål helt huvud

 

 

Grönkål färsk ansad

 

 

Sötpotatis

 

 

Svamp

 

 

Frityrolja till fritering

 

 

 

Kockskolan:

 

Så friterar man >

 

 

Så friteras grönsaker >

 

 

Fritös >

 

 

Om frityrsmet >

 

 

Så lagas bladkål >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 111

Kcal / portion: 248

GBR (GI) / port: 11

Recept: 991 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 1%

Kolhydrater: 21%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 222 gram)

Ingredienser

Visa:
Frityrsmet:

Vetemjöl 4.0 dl 85%

Lättöl (2,3%) 33.0 cl 10%

Salt 0%

 

Grönsaker 400.0 gram 5%

t.ex. 

Broccoli färsk 0%

Aubergine 0%

Squash 0%

Stjälkselleri 0%

Gul lök 0%

Blomkål helt huvud 0%

Grönkål färsk ansad 0%

Sötpotatis 0%

Svamp 0%

Frityrolja till fritering Äts ej

 

Kockskolan:

Så friterar man > Äts ej

Så friteras grönsaker > Äts ej

Fritös > Äts ej

Om frityrsmet > Äts ej

Så lagas bladkål > Äts ej

Tillagning (20 min )

  1. Förbered: Ölet skall vara kylskåpskallt. Smeten bör vara kall inför fritering. Ansa grönsaker. Dela/skär i munstora bitar. Grönsakerna skall vara väl avtorkade. Persilja paneras inte (se separat recept).
  2. Smet: Blanda mjöl och öl till en jämn smet, ungefär som pannkakssmet, strax före fritering. 
  3. Värm oljan till 190°C. Läs mer > Så friterar man.
  4. Fritera: Tänk på att grönsaker innehåller mycket vatten som kan sprätta. Doppa grönsakerna i frityrsmeten och lägg ner i oljan. Fritera tills smeten blivit gyllenbrun och krispig. Det tar bara någon minut.
  5. Ta upp med tång eller hålslev. Låt rinna av på galler eller hushållspapper. Salta lätt.

Kockens kommentar

Grönsaker flyter upp när de börjar bli klara. Dock brukar smeten fastna i botten och det är lämpligt att lossa dem med något metall-verktyg. Friterade grönsaker passar utmärkt som drinktilltugg eller som tapas.

Alternativ

Grönkålschips

Friterade rotfruktschips

Friterad persilja

Tempurasparris

Pâte ā frire - klassisk fransk frityrsmet

Tempura frityrsmet

Frityrsmet - grundrecept

Fler recept inom Friterat grönt

Liknande recept som Friterade panerade grönsaker