Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 182

Kcal / portion: 147

GBR (GI) / port: 4
Recept: 1174 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 2%
Kolhydrater: 35%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Standardrecept:
Gul lök 2.0 styck Äts ej
Vetemjöl 2.0 dl Äts ej
Äggula 1.0 styck Äts ej
Lättöl (2,3%) 2.0 dl Äts ej
el. vatten Äts ej
Salt Äts ej
Filmreceptet:
Gul lök 2.0 styck 9%
Vetemjöl 1.5 dl 27%
Majsstärkelse Maizena 1.0 msk 2%
Potatismos pulver färdig 0.5 dl 11%
Kajennpepparpulver 1.0 tsk 0%
Sodavatten 2.0 dl 0%
Panko ströbröd 3.0 dl 51%
Panering:
Gul lök 2.0 styck Äts ej
Vetemjöl 2.0 dl Äts ej
Äggvita 4.0 styck Äts ej
Panko ströbröd 3.0 dl Äts ej
Kockskolan:
Så friterar man > Äts ej
Så friteras grönsaker > Äts ej
Om frityrsmet > Äts ej
Dippsås > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
Se film, klicka på "Food Wishes" under bilden. Därutöver presenteras svenskt standardrecept och en variant med dubbelpanerade friterade lökringar.
- Tillred dippsås om sådan önskas. Se > Dippsås.
- Skala lök och skär bort en bit på båda ändar. Skiva löken på tvären till ringar 5-6 millimeter breda. Separera i ringar.
- Fritering: Hetta upp frityrolja till 175-180°C. Doppa i frityrsmet (se nedan) och fritera ett par-tre minuter i omgångar. Vänd på dem. Ta ur, lägg på galler eller hushållspapper för fettavrinning. Salta lätt. Servera snarast.
- Standardsmet: Blanda mjöl, vätska och ägg till jämn smet. Doppa ringarna i smeten och fritera.
- Filmreceptet: Pankon bör vara finkornig men inte pulver. Stora pankokorn krossas i mortel. Blanda mjöl, stärkelse, potatispulver och kajennpeppar. Blanda med (kallt) sodavatten. Doppa ringarna först i smet och sedan i panko. Använd en gaffel för smet och en annan vid panering.
- Panerad: I stället för frityrsmet kan man dubbelpanera lökringarna. Häll mjöl i en skål, lättvispa ägg i en annan skål och häll ut panko på ett fat. Vänd ringarna i mjöl, sedan ägg och sist i panko. Låt vila en stund så att paneringen fäster ordentligt. Fritera.
- Kyla: Det är en fördel men inte nödvändigt om ingredienserna är kalla. Smet och oöppnad öl/sodavatten ställs i kylskåp en halvtimme eller mer. Öl och sodavatten tillsätts först inför fritering, så att inte bubblorna försvinner (vilket man eftersträvar, läs mer > Om frityrsmet).
- Servering: Friterade lökringar bör serveras snarast för att paneringen mjuknar ganska snart. Passar som tillbehör till mat eller som snacks med en god dippsås. Se alternativ > Dippsås.
Kockens kommentar
Något standardrecept finns egentligen inte, det är svårt att hitta två recept som är exakt lika. Det som förenar är mjöl (vetemjöl) och vätska (vatten eller öl), men det finns många fler varianter (läs mer > Om frityrsmet). Ägg i form av gula eller vita är vanligt. Receptet "Panering" är från proffskocken Paul Svensson, men man kan också dubbelpanera med hela ägg. Krispigheten försvinner ofta snabbt för olika recept vilket är ett problem, dock inte för filmreceptet.Passar till
Fler recept inom Friterat grönt
Liknande recept som Friterade lökringar, tre varianter
-
Friterade panerade grönsaker
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Friterad persilja
Tid: 5 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Friterade lökringar, tre varianter
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Friterad svamp
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Friterade rotfruktschips (palsternacka, svartrot e.d.)
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Falafel, vegetariska friterade kikätsbollar
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Akara, nigeriansk fritterad bönmos
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pakora, indisk friterad grönsakssnacks
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mirchi bahji, indiskt friterat grönt i kikärtsdeg
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Banandumplings, banankroketter
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan