Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 124

Kcal / portion: 35

GBR (GI) / port: 1
Recept: 843 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 2%
Kolhydrater: 17%
Fibrer: 4%
Ingredienser
Potatis 1.0 st stor 12%
Morot 1.0 styck 5%
Gul lök 1.0 styck 6%
Aubergine 0.5 styck 4%
Chilifrukt grön 2.0 styck 2%
Koriander färskhackad 1.0 dl 0%
Garam masala 1.0 msk 2%
Chilipulver 1.0 tsk 0%
Salt 1.0 tsk 0%
Kikärtsmjöl 3.0 dl 69%
Frityrolja till fritering Äts ej
Smakalternativ:
Spenat färsk 0%
Mynta färsk 0%
Tillbehör:
Dippsås > 4.0 dl Äts ej
Kockskolan:
Så friterar man > Äts ej
Så friteras grönsaker > Äts ej
Fritös > Äts ej
Hålslev > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
se film, klicka på "Hari Gota" under bilden.
- Grönt: Skala och strimla grönsaker. Lägg i bunke. Alla slags grönsaker passar, bara de inte är för blöta.
- Smaksättning: Använd kryddor beroende på tillgång och enligt egen smak. Lägg i bunken.
- Blanda: Sikta ner kikätsmjöl. Blanda alla ingredienser ordentligt med händerna, krama ut fukten ur grönsakerna. Tillsätt lite vatten och blanda till en fast smet. Den skall inte vara lös.
- Värm oljan till 180°C. Läs mer > Så friterar man.
- Fritera: Klicka ner matskedstora bitar av smeten i oljan. Fritera i omgångar. Låt fritera i 3-5 minuter tills fint gyllenbruna. Lyft ur med hålslev och lägg på galler eller hushållspapper för avrinning.
- Servera till mat eller som snacks med någon smakstark yoghurt- eller chutneysås.
Kockens kommentar
Tänk på att het olja är bränn- och brandfarligt. Läs mer > Så friterar man.Pakora (sanskrit, från pakvavata (pakva + vata = kokad liten klump) är en klassiskt indisk grönsaksrätt serverad som snacks eller som huvudrätt (pakora curry) tillsamman med kryddig yoghurt. Även populärt i Nepal, Pakistan och Bangladesh. Förekommer även annorstädes som i Malaysia , Kina, Somalia och till exempel i Skottland. En annan indisk variant är "bhaji", friterade grönsaker, se recept Mirchi bahji.
Alternativ
Fler recept inom Friterat grönt
Liknande recept som Pakora, indisk friterad grönsakssnacks
-
Friterade panerade grönsaker
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Friterad persilja
Tid: 5 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Friterade lökringar, tre varianter
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Friterad svamp
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Friterade rotfruktschips (palsternacka, svartrot e.d.)
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Falafel, vegetariska friterade kikätsbollar
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Akara, nigeriansk fritterad bönmos
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pakora, indisk friterad grönsakssnacks
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mirchi bahji, indiskt friterat grönt i kikärtsdeg
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Banandumplings, banankroketter
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan